TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected

TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected

99 Reply
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-08-16 19:45:42

DrKalvin wrote

PLEASE IGNORE THE MODEL SELECTION - I HAD TO CHOOSE ONE AND MY WIRELESS AP WAS NOT ON THE LIST

 

I've just installed a TL-WA1201 wireless AP into my home network and wish to use it's multi-ssid feature to broadcast 3 different ssids for the 3 VLANs set up on my network. I have it set up like this:

 

SSID 1 (2g+5g) - VLAN 20 - IP address 10.0.20.1

SSID 2 (2g+5g) - VLAN 30 - IP address 10.0.30.1

SSID 3 (2g+5g) - VLAN 40 - IP address 10.0.40.1

 

The issue is when connected to any of the 3 SSIDs devices get intermittent packet loss and I've not been able to find the cause. Things I have tried:

- Loading webpages - about 80% of pages won't load

- Pinging 1.1.1.1 - results in 30-70% packet loss

- Pinging google.com - results in 30-70% packet loss

- Pinging default gateway - results in 30-70% packet loss

- Connecting to every SSID with multiple different devices - issues persist

- Changing ethernet cables - issues persist

- Swapping from PoE injector to direct power - issues persist

- Connecting physically to each vlan with ethernet - no packet loss or internet issues whatsoever

 

Everything points to the TP link AP being faulty but before I return it I wondered if anyone here had any ideas?

  @DrKalvin 

  0  
  0  
#78
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-08-22 15:16:30

  @DrKalvin 

  0  
  0  
#79
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-08-25 07:31:09

  @DrKalvin 

  0  
  0  
#80
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-08-31 19:43:44 - last edited 2022-08-31 19:53:14

I'm running into this problem as well, with a 1201 v2 running the latest firmware: 1.0.2 Build 20220103 rel.59353(5553) Drops packets on the default vlan, extremely unreliable in general even when it appears to be working.

 

My setup is:

SSID 1 - VLAN 1 - configured as PVID 1 on the switch port, 192.168.0.x/24 same network as admin

SSID 2 - VLAN 10 - confiured as tagged VLAN 10 on switch port, 192.168.10.0/24, now set as 10.10.10.0/24 for beta fw

 

I'm trying the beta firmware, and changed the vlan network to see if it works

  0  
  0  
#81
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-02 11:21:32

  @Solla-topee 

Did more tests, the default pvid vlan works ok, but the tagged vlan fails completely with almost complete packet loss.


tests done, always in multi SSID mode:

Only one SSID configured on VLAN 1 (PVID for the port): works perfectly, high throughput, >20mS latency under load.
Same, but the SSID configured to VLAN 10: only passes DHCP traffic then drops everything
two SSID configured, one to VLAN1, the other to 10: the first ssid works perfect, the 2nd fails as before

After the downgrade from latest FW to the beta i did a factory restore, with same results.

Please advice, it's unusable as it is.

 

Again, i'm running v2 hardware

  0  
  0  
#82
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-02 13:09:46

  @Diacd 

 

Are you using the beta firmware from here? Although it is beta it does work fine. Mine really hasn't been a problem since I installed it. Honesty if it still wasn't working I would have sold the ap and looked elsewhere for my next smart home devices too. 

 

https://static.tp-link.com/beta/2021/202106/20210628/TL-WA1201v2_eu-up-ver1-0-1-P1[20210628-rel55053].zip

 

Unfortunately with that being said I haven't gotten anything else to work other than this beta firmware. At this point i am not holding my breath waiting for a fix. We already bought the AP so they don't really care. Im assuming there aren't many home users using vlans anyways. So there is no rush to fix it on their end. This device was released almost 2 years ago now. 

 

 

 

 

  0  
  0  
#83
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-05 17:44:26
Yes, i'm running the beta from this thread, current build running is 1.0.1 Build 20210628 rel.55053(5553)
  0  
  0  
#84
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-06 22:04:25

I have been having similar issues with my TL-WA1201, running the AP in Multi SSID/VLAN mode.

 

Has anyone tried this beta? https://static.tp-link.com/upload/beta/2022/202204/20220418/TL-WA1201v2_eu-up-ver1-0-1-P1%5b20220418-rel32832%5d.zip

 

This seemed to fix most issues I was having, apart from the AP still trys to resolve on different IPs... even though it has a fixed IP on DHCP and device! Does anyone know a fix for this problem?

 

  7  
  7  
#88
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-12 17:47:15
  0  
  0  
#89
Options
Re:TL-WA1201 AC1200 Wireless Access Point - Devices intermittently dropping packets when connected
2022-09-16 16:29:57

  @DrKalvin 

  0  
  0  
#90
Options
Related Articles