TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable

Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-25 07:33:51

@SuudoXR Hello, 

Thank you for your detailed post, as your case is quite special, we'd like to follow up your case via email and escalate it, please check our test email beginning with forum id ' 250916 ', thank you. 

0
0
#14
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-25 08:02:40 - last edited 2021-04-25 08:13:15

@Wizz - The EAP225 seems to work well. It does all the things that the WA1201 promised.

I have now bought a 2nd EAP225, the WiFi covers about 200 m2 of open indoor space and my customer seems happy.

 

Two EAP225's with an OC200, a TL-R605, a TL-SG2008P, two TL-SG108E's and TL-SG108S, all together make a very usable multi-VLAN, multi-SSID professional grade WiFi and wired network. It's way more expensive than i was promised by tp-link FAQ's (generic router, TL-WA2101 with TL-SG108E)

 

During testing, both the TL-WA1201 and the EAP225 were multi-SSID, mulit-VLAN on the same network, looking at the R605 as router for DNS resolution. On nslookup to google.com, the EAP worked perfectly *every* time - fast and accurate, the WA1201 did ok for the first few seconds after reboot, then it started to get slow, then it started to time out and within a few minutes, it was timing out almost every request.

 

Both WA1201 and EAP were on:

VLAN 1 - 192.168.0.1/24 <— Admin

VLAN 10 - 192.168.100.1/24 <— Staff

VLAN 20 - 192.168.120.1/24 <— Guests

VLAN 30 - 192.168.130/24 <— Test

 

VLAN 1 - always resolved DNS queries instantaneously even on WA1201

VLAN 10, 20 & 30 all exhibited the same slow and timeout behavior on WA1201 but fast on EAP

 

Factory reset and setting up from scratch did not help the WA1201.

I have not had a chance to apply the beta firmware and test the WA1201 - it is still on my customer's site where it ended up configured as a standard AP on the Admin VLAN and is now switched off.
 

0
0
#15
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-25 15:24:28

@davidraw thanks for info. Good to know 😊

 

@Solla-topee - please can you report back on this thread, if problem from @SuudoXR turns out to be unrelated to the TL-SG108E reporting bug discussed on post #16 here: https://community.tp-link.com/en/business/forum/topic/83046?page=2

 

Thanks

0
0
#16
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-26 02:24:52

@Wizz 

Hello, the thread you mentioned is of SMB product, and I'm afraid that is beyond what I could help. I will let our SMB support know and see if they could help take care of thread. 

 

0
0
#17
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-27 11:34:58

@Solla-topee thanks for the reply (and also for chasing the other thread), but I am actually asking you to report back if you find anything wrong with TL-WA1201 during your private investigation with @SuudoXR (UNrelated - ie NOT related to the known TL-SG108E bug)

 

0
0
#18
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-28 07:29:35

@Wizz 

 

Support did indeed get in touch and after looking at my setup it was confirmed this is the known bug with the TL-SG108E.

 

Cheers,

SuudoXR

0
0
#20
Options
Re:TL-WA1201 multi-SSID unreliable/unusable
2021-04-28 11:04:55

Ah! Great! Good to know thanks @SuudoXR 

0
0
#21
Options