C5400X - Internet Speed issue

C5400X - Internet Speed issue
C5400X - Internet Speed issue
2018-12-19 16:20:31 - last edited 2018-12-22 14:52:15

I have a TP-Link C5400X router with the latest firmware. All of my PCs are hardwired. LAN transfer speeds are fast, as tested by iPerf (~115-120 MB/s, 950 Mb/s).

 

I have gigabit internet, but my internet SpeedTests will only show around 350Mbps. If I reboot my router or change something like DNS or renew lease, the tests will be fast at >900Mbps. After a little bit of time (couple of hours), it’ll slow back down to 350Mbps (while iPerf remains fast) for all my PCs. Network monitoring on the router shows no bandwidth hogs when the slowdown occurs.

 

My previous Netgear Nighthawk router did not have this problem.

 

Any thoughts?

 

 

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Re:Re:C5400X - Internet Speed issue-Solution
2018-12-22 14:52:03 - last edited 2018-12-22 14:52:15

Started to have issues with my VPN. Tried factory resetting the router, calling my ISP, but nothing resolved the issue until....

 

I flashed the firmware. It looks like the direct firmware download+upgrade via the router GUI was corrupt. Downloading the file from the website and uploading to the router resolved the issues with the slow internet speeds and VPN issues. 

 

Disappointed in “Tony” that he didn’t even read my original post and the details of the setup.

Best Solution
0
0
#4
Options
41 Replies
Re:C5400X - Internet Speed issue
2018-12-19 17:42:42

It may be best to modify the channel to see if that improves the performance. Generally it is recommended in highly populated areas like apartments, but it may solve your issue as well.

 

Try selecting a specific channel for both bands. For the 2.4Ghz, try channel 1, 6, or 11, and for the 5Ghz-1 band try 36, 40, 44 or 48, and for 5Ghz-2 try 149, 153, 157, 161, 165. That should get you the speed you are looking for. The width aspect of the wireless settings can be left alone.

0
0
#2
Options
Re:Re:C5400X - Internet Speed issue
2018-12-19 18:15:41 - last edited 2018-12-19 18:18:05

Tony,

You might've missed it in the original post, but all of my PCs are hardwired so it's not a WiFi congestion issue. Also, as stated machine-to-machine transfers are close to 1Gbps (measured by iPerf).

 

0
0
#3
Options
Re:Re:Re:C5400X - Internet Speed issue-Solution
2018-12-22 14:52:03 - last edited 2018-12-22 14:52:15

Started to have issues with my VPN. Tried factory resetting the router, calling my ISP, but nothing resolved the issue until....

 

I flashed the firmware. It looks like the direct firmware download+upgrade via the router GUI was corrupt. Downloading the file from the website and uploading to the router resolved the issues with the slow internet speeds and VPN issues. 

 

Disappointed in “Tony” that he didn’t even read my original post and the details of the setup.

Best Solution
0
0
#4
Options
Re:C5400X - Internet Speed issue
2018-12-31 17:20:39

Hello,

 

I have tried to upgrade my firmware from both the GUI and a direct download and I'm still having the same issues. After a reboot of the router, my speed tests are in a normal range for my gigbit internet speeds, 850-950mbps, but after some time it all slows down to about half that, 450-500mbps. Something is not right. I think it has to do with all the Parental features/QoS etc, but i don't have any of them turned on. I think its a bug in the software.

0
0
#5
Options
Re:Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-01-17 01:52:34

@NowhereMan73 If the solution dpak mentioned is still not resolving your issue, please send a email to: ussupportteam@tp-link.com

 

They will work with you further on your problem.

 

0
0
#6
Options
Re:Re:Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-05-07 16:47:45

Any updates on this one?  I just had Spectrum Gig internet installed, and also have the C5400X.  Tech's equipment shows 960MB at the modem.  Router has steadily been reporting around 600MB, but my hardwired clients are reporting right around 250-300MB (plugged directly to router with  5ft of Cat6).  Something doesn't seem right.  Reboot doesn't help.    

0
0
#7
Options
Re:Re:Re:Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-05-17 13:21:54

@Brother_Bluto disable QoS and try a speedtest from a wired client.

Enabling QoS 'sometimes' cuts the bandwidth in half (bug?).

0
0
#8
Options
Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-05-30 13:13:51 - last edited 2019-05-30 13:19:45

I'm also noticing this exact same issue - Wired PC's only getting ~350Mbps on a speed test, but Router speedtest showing 895down/795up.

 

There is no way to "turn of" QOS on the C5400x that I can see, and I just read the manual "just in case". 

 

This router is replacing a Netgear R8000P that puked and the VPN was never stable - I work from home and actually "need" every ounce of bandwidth I can get for my job.

Only getting 1/3 of the available IS NOT going to fly. What _should_ take me ~1minute to do, takes 3. When you have to do that dozens of times in a day, it adds up to real time wasted.

 

I can return the router up until 6/15/19, and I just might do that if there is no way to get around this issue permanently. I MUST be able to get 800+ on the wired LAN

 

Under "Advanced/Qos/Device Priority", I have my work PC set to Priority enabled, Timing = Always. This didnt make an ounce of difference.

 

- oh, and just for kicks, I just did a router reboot, while things are "better" I'm still only able to get 779down/724up on the PC. 

I've had enough unstable routers that "needed" to be rebooted "daily/weekly/whatever" that I'm not interested in owning one of them again.

I'll keep searching until I find a vendor that offers a STABLE product. Maybe I'll have to upgrade to something more aligned with commercial products.. 

0
0
#9
Options
Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-06-07 00:38:54

Hi Everyone,

 

I just wanted to give you a quick update.  We think we know what is causing this and have been working on a fix.  We should have a Beta Firmware available soon.  I'll post it here once we have it. 

0
0
#10
Options
Re:Re:C5400X - Internet Speed issue
2019-06-15 02:39:13

Im having a slow internet since the last week because of this router, I would like to see a new firmware with improved QoS and bandwidth control (by device or ip range), the team should be worried about the product quality...

0
0
#11
Options