Deco M5 v1 ethernet backhaul performance issue

Deco M5 v1 ethernet backhaul performance issue
Deco M5 v1 ethernet backhaul performance issue
2019-06-16 17:04:38
Model: Deco M5
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.2.8 Build 20190403 Rel 40244

I've 3 Deco M5 connected to a Gigabit switch that also connects to Internet router.

 

M5 --- |----------| 

M5 --- | Switch  | --- Internet

M5 --- | ---------|

 

Wireless speed while in proximity of the Main Deco are as expected (400 Mbps)

Speed in proximity of the other two Decos are aroung 50Mbps.

 

To verify that the units have no issues, I've tried configuring each of the slave, in turn, as Main, and the speed indeed reaches 400Mbps when close to the one configured as Main, doesn't matter which one. That should indicate that the all the units are ok.

 

Has anyone experienced a similar issue ? Am I overlooking something ?

0
0
#1
Options
2 Replies
Re:Deco M5 v1 ethernet backhaul performance issue
2019-06-19 19:12:16

If you want to go the Ethernet backhaul router, connect one Deco to the internet router, then connect the switch behind it, then have the other two Deco units wired to the switch.

 

router > Deco > switch > 2 Decos

 

Here is a FAQ that shows the star topology: https://www.tp-link.com/us/support/faq/1794/

 

If you set it up that way what speeds do you get?

0
0
#2
Options
Re:Deco M5 v1 ethernet backhaul performance issue
2019-09-15 08:11:56 - last edited 2019-09-15 08:12:28

@Sal Turn you Deco units into AccessPoint mode, in the Advanced settings.

0
0
#3
Options