VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E

VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E
VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E
2017-02-20 21:13:23
Model : TL-SG105E

Hardware Version : TL-SG105E(UN)_v2

Firmware Version : TL-SG105E(UN)_V2_160526

ISP : Telfort (NL)

Situation:
Provider Telfort has two VLAN's to which all services connect.
34, for internet & VOIP telephony
4 for IPTV

I don't use IPTV, so I don't require those packages

I only require the traffic from VLAN 34 and require that data to be transferred untagged, so I can use my own router.

SETUP with SG108
I only require to use 2 ports
Port 1, which is a tagged port for VLAN 34, will be the uplink it receives the incomming Internet traffic from the provider, through a Genexis Fiber2Lan converter.
Port 2 which is an untagged port for VLAN 34, and exits to the router

SETUP of the SWITCH
MTU VLAN = Disable
Port Based VLAN =Disable
802.1Q VLAN = Enabled
Settings
Port 1: Tagged
Port 2: Untagged
VLAN ID: 34
802.1Q PVID Setting
Port 1,2 both set to 34
All other settings, left to default
IGMP snooping = Enabled
RESULT:
Asus router receives IP address from DHCP server of provider. No issues, Internet traffic works fine.
HOWEVER
When i tried the same settings in the TL-SG105E, the router is NOT able to receive an IP address from the provider.
The TL-SG105E is Hardware version TL-SG105E(UN)_v2. and has latest firmware, version TL-SG105E(UN)_V2_160526

What did I do wrong here? Are these devices the same, or are they different?
0
0
#1
Options
2 Replies
Re:VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E
2018-03-11 13:19:09
SETUP of the SWITCH
MTU VLAN = Disable
Port Based VLAN =Disable
802.1Q VLAN = Enabled
Settings
Port 1: Tagged
Port 2: Untagged
VLAN ID: 34
802.1Q PVID Setting
Port 1,2 both set to 34
All other settings, left to default
IGMP snooping = Enabled
0
0
#2
Options
Re:VLAN issues: Is there a Difference between the SG105E and SG 108E
2018-03-11 18:42:00

Mishkad wrote


802.1Q PVID Setting
Port 1,2 both set to 34


Set PVID for trunk port 1 to 1, not 34.


The TL-SG105E is Hardware version TL-SG105E(UN)_v2. and has latest firmware, version TL-SG105E(UN)_V2_160526


That's not latest firmware. Update the TL-SG105E to TL-SG105E(UN)_V3_20171214 and TL-SG108E to TL-SG108E(UN)_V3_20171214.
Next, remove port 2 from the System_VLAN 1. Port 1 needs to remain in VLAN 1 if you use PVID 1 for untagged frames arriving on the trunk port.

For the gory details, see http://forum.tp-link.com/showthread.php?96245-TL-SG-108E-V2-VLAN-1-tagging.
༺ 0100 1101 0010 10ཏ1 0010 0110 1010 1110 ༻
0
0
#3
Options