TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Re: TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2019-10-04 21:04:24
Hello. Is there a way to patch the SG1024DE V1 ? On this one it's impossible to apply v2 or V3 firmware for the V1. Thanks
  0  
  0  
#55
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2019-11-17 11:50:24 - last edited 2019-11-17 11:52:05

Just for information:

Netgear manual:

"By default, all ports are members of VLAN 1"

 

Adding:

Models
GS105Ev2
GS105PE
GS108Ev3
GS108PEv3
GS116Ev2
GS305E
GS308E
JGS516PE
JGS524Ev2
JGS524PE

 

 

 

 

 

  0  
  0  
#58
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2019-11-17 11:56:39

Is the admin vl;an-1 issue also solved for the V4 of TL-SG108E ?

 

I would like to buy a couple of these switches:

Goals:

fully Guest network,

though my 3 AP's, and 4 switches.

IoT devices separated from the rest of the network  (only via internal FW reachable).

 

  0  
  0  
#59
Options
Admin tool
2020-01-07 20:43:51 - last edited 2020-01-07 20:53:10

@fabrizziosoare 

Hi does anyone know if this new V3 firmware will work with a V1 version SG 108E?

 

Regards Y0SAM

  0  
  0  
#67
Options
Re:Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-03-09 14:58:30

@Tpetzold Can you tell me which new firmware vor V4 you meant? The latest firmware for V4 i can find is 20181120.

Its not possible to delete vlan1 on that firmware but i can remove all ports from it (on other vlans it is not possible to remove all ports, at least one port must be member to save&apply). is this the right behavior? the workaround is not to delete it but to remove all members? i surely can live with that, but it confuses me a bit.

Also another question: Since there is no way to configure the vlan for management, i wonder if the management interface is only accessible from vlan1 or is it reachable from every vlan as long as the subnet fits to management-ip-settings?

  0  
  0  
#74
Options
Re:Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-03-10 06:08:28 - last edited 2020-03-10 06:09:15

 

traeu wrote

Can you tell me which new firmware vor V4 you meant? The latest firmware for V4 i can find is 20181120.

 

This is the latest firmware for V4.

 

Its not possible to delete vlan1 on that firmware but i can remove all ports from it (on other vlans it is not possible to remove all ports, at least one port must be member to save&apply). is this the right behavior? the workaround is not to delete it but to remove all members? i surely can live with that, but it confuses me a bit.

 

The fact that you can't create a VLAN without selecting a port (other than »not member«, this is a selection, too) is caused by the way the web UI of Easy Smart switches works.

 

It does not make much sense to have a VLAN without port members on an Easy Smart switch. The Default VLAN is an exception since there must be at least one VLAN for unused or unassigned ports. In more expensive switches one can create VLANs without port members, but still their Default VLAN can't be deleted, too.

 

The important thing is that ports are not fixed members of the Default VLAN anymore and can be removed since 2018/01/01.

 

Also another question: Since there is no way to configure the vlan for management, i wonder if the management interface is only accessible from vlan1 or is it reachable from every vlan as long as the subnet fits to management-ip-settings?

 

The mgmt interface of Easy Smart switches is accessible from every VLAN, yes.

༺ 0100 1101 0010 10ཏ1 0010 0110 1010 1110 ༻
  1  
  1  
#75
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-04-11 14:24:01

Hi there

 

I owned Smart switch TP-Link TL-SG1016PE V1 and I am trying to setup 802.1Q VLANs for my home network. So I need to figure out how I can assign wifi AP (UBNT) port as member of two VLANS (private network and guest network), also I am sure that I have to assign router (mikrotik) port as member of all vlans. Problem is after I create vlans I cannot set up one port as member of two (or more) vlans in PVID settings because in PVID settings is possible to set only one port to one vlan.

 

So can you tell me how can I solve my situation?
Thanks

  1  
  1  
#78
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-04-11 14:46:41 - last edited 2020-04-11 14:55:01

 

@j.lj, answered here already: https://community.tp-link.com/en/business/forum/topic/203022?replyId=429142

 

Please avoid double posts of the same question.

 

༺ 0100 1101 0010 10ཏ1 0010 0110 1010 1110 ༻
  0  
  0  
#79
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-05-27 20:52:53

@Rain Hi, I know this is an old thread. I have just opened and installed for the first time my new TL-SG108PE Switch.

The reason I purchased it is for VLAN's support, as I need to have some network connected through my home internet, but without accessing my home resources.

 

I have set up a VLAN which is meant to be restricted only to access the internet, #403, and set port 5 to have only Untagged vlan 403, and also set PVID on port 5 to 403.

When connected to this port, I indeed get the relevant vlan with relevant subnet and IP address, but if I change my computer's IP address to the same as Vlan1 , I can't reach my firewall, or other internal resources (which are not connected directly to this switch), but I do have access to the web ui of the switch management.

 

I understood in this thread that there was a fix for this issue, back in 2018, for TL-SG-108E, but I couldn't find this fix for TL-SG-108PE. I tried upgrading to the latest version on the website (20191204-rel.71847) , but it doesn't seem to contain this fix.

 

What can be done so I'll enjoy this fix? 

Thanks,

Ido

  0  
  0  
#80
Options
Re:TL-SG-108E V2 - VLAN 1 tagging
2020-06-25 03:28:16

@ChAoSWK 

To not use VLAN 1 we need to disable all port members? What if I have 2 different VLANs? Should I "tagged" it or "untagged"

  0  
  0  
#81
Options
Related Articles