Client not roaming anymore (used to roam correctly)

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

Client not roaming anymore (used to roam correctly)

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Client not roaming anymore (used to roam correctly)
Client not roaming anymore (used to roam correctly)
2022-06-24 19:52:24 - last edited 2022-06-24 19:59:25
Model: EAP225-Outdoor  
Hardware Version: V3
Firmware Version: 5.0.7

Software controller 5.3.1 on a Pi 4 Docker

 

1x ER605 Router v1 1.2.1

2x EAP245 5.0.6 (1st and 2nd floor)

2x EAP225-Outdoor 5.0.7 v3, 5.0.9 v1.6 (backyard and front porch)

1x EAP235-wall 3.1.0 (I know this does not s upport fast roaming)

 

My phone Samsung S21 used to roam between the AP according to my events log

but somehow I think right after I added the ER605 (replacing an ASUS RT68),  clients now will only show as "disconnected from"/"connected to" instead of "romaing from AP to AP"

 

site advanced features are enable (Fast, AI, Dual Band 11k report, Force Disascoation, Band steering, etc.)

 

Instead of seamless, everytime my phone switch AP, a game I'm playing would force to restart and reconnect... help!

 

ATT Fiber ONT/Router - IP Passthrough -> ER605 -> unmanaged POE switch -> EAP245s.

 

ATT Fiber ONT/Router - IP Passthrough -> ER605 -> unmanaged POE switch -> POE midspan Extender switchs ->EAP225-Outdoors 

  0      
  0      
#1
Options
4 Reply
Re:Client not roaming anymore (used to roam correctly)
2022-06-24 21:46:46

  @Bitz 

 

Try disabling Force disassociation as this literally does what you are describing.. if the client wont roam itself the controller will disconnect it to force a roam.

 

Also bear in mind the client is ultimately responsible for the roam, the controller will still advise the client that a better AP is available and offer it the option to roam; however it is up to the client to complete this.    Thats where force disassociation comes in, its forced if it doesnt respond to the roam request.

  0  
  0  
#2
Options
Re:Client not roaming anymore (used to roam correctly)
2022-06-28 21:18:26

  @Philbert 

 

no change after disabling force disconnect

  0  
  0  
#3
Options
Re:Client not roaming anymore (used to roam correctly)
2022-06-28 22:27:29

  @Bitz 

 

Did this happen after an update on the APs?   have you installed any new firmware recently?

 

The addition of an ER605 shouldn't affect this, cant think how it would.. is the ER605 adopted on the controller? 

 

Im guessing this is the only device doing this and is it specific to one AP or all of them?

  0  
  0  
#4
Options
Re:Client not roaming anymore (used to roam correctly)
2022-06-30 14:38:55

  @Philbert 

 

Yes, controller was V4.x before and the EAP was on the associated latest software for V4 controller.

 

I updated the controller to v5.3.1 and the EAP are now on the v5 firmware.

  0  
  0  
#5
Options

Information

Helpful: 0

Views: 408

Replies: 4