ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work
ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work
2023-01-14 15:19:36
Model: ER605 (TL-R605)  
Hardware Version: V2
Firmware Version: 2.0.1 Build 20220223 Rel.68551

I cannot get mine to work no matter what.
I installed it before I had my 5G modem router preparing for the 5g router as a backup WAN. The second I connected the LAN cable from that router, the entire internet went down.
I then activated the sim etc - and now the internet returned - but preferred to route traffic to the slower 5g (like 250/25 where my cabled wan is 1000/100 (measured 850/125)).

I have tried:
- interchanging the WAN - WAN2 cables (wan2 = LAN/wan port 1). That made traffic go to the other port but thru the same router
- enabling load balancing using measured bandwidth - that makes traffic distribute like 50%-50% (expected like 75%-25%)
- having online detection to auto (initial choice)
- trying a recurring tip here to set online detection to manual on both wan-ports and ping 8.8.8.8 (dns 0.0.0.0)
- this tip disabling application optimization - or enabling it
- having enable load balancing checked and unchecked

The only way I have successfully managed to make all traffic go to the primary wan-port is to disable the secondary wan.

At best I can bring the traffic to the backup WAN down to like 50% (when enabled)
My primary wan is faster and flat rate, the secondary is on a plan (and only 1/3 of the speed).

I have seen the router table has both routers LAN-IP set to 0.0.0.0 could it be that the traffic is always routed thru the first hit in the routing table?

ID Destination IP Subnet Mask Next Hop Interface Metric
1 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.52.1 WAN/LAN1 0
2 0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.51.1 WAN 0
  0      
  0      
#1
Options
2 Reply
Re:ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work
2023-01-15 13:07:18

 Hi  @FreddyFremad 

 

This setup works well - it flips to usb modem and then back again when WAN comes on line.

No traffic through USB modem unless primary WAN is down.

 

  0  
  0  
#2
Options
Re:ER605 v2.0, dual wan with primary and (usually idle) backup wan does not work
2023-01-15 14:04:45

  @Lurk G'day mate :-)

I have lived in Australia for 2½ years and I still misses the friendly people and the Queensland weather. We will return for an extended vacation ...
I also remember the expensive - and rather slow internet ;-)
 

Thank You for the answer :-)
I have only tried using local admin (browser) - did not feel the need for a cloud based admin via the internet.
I will give it a try though - and hope that changes things.

:-) Freddy

  0  
  0  
#3
Options

Information

Helpful: 0

Views: 500

Replies: 2

Related Articles