AX55 slow to establish connection to web sites

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

AX55 slow to establish connection to web sites

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
AX55 slow to establish connection to web sites
AX55 slow to establish connection to web sites
2023-10-30 06:17:42 - last edited 2023-11-07 07:07:34
Model: Archer AX55  
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.2.3 Build 20230603 rel.46473(4555)

Recently purchased this router and connected to my ISP(Internode). However it can be slow to establish a connection to websites causing the browser to time out and retry. Usually after retrying all is well with browsing that website. Seems like a slow DNS resolution issue. Checked DNS settings and they are as they should be according to my ISP. Issue is same with different browser and devices. Also checking email in Outlook can sometimes time out.

Running Speedtest with ISP shows correct speed with around 14ms latency. Incidentally Speedtest also sometimes has trouble connecting. I re-connected my previous router(Netgear DEVG2020) and that works fine. Any ideas?

  0      
  0      
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:AX55 slow to establish connection to web sites-Solution
2023-11-07 03:36:46 - last edited 2023-11-07 07:07:34

  @Markham30 So after changing the DNS settings to 8.8.8.8 my internet connectivity issue was resolved. As a further exercise I changed the setting back to auto assign and that now works fine! So I'm not sure what happened there. Could have been an issue with the ISP but that doesn't explain why it was OK when I switched back to my old Netgear router.

 

Anyhow all seems good now and many thanks for your assistance.

Recommended Solution
  0  
  0  
#4
Options
4 Reply
Re:AX55 slow to establish connection to web sites
2023-10-31 02:32:58

  @Markham30 

 

Hi, thank you very much for posting on TP-Link Community.

May I know If the issue happens on both wireless and wired devices or only wireless devices? 

 

Please try to change Internet DNS servers manually, set 8.8.8.8 and 8.8.4.4 as the DNS on Advanced->Network->Internet page to see if it helps:

By the way, what is the Internet Connection Type on your router? Dynamic IP or PPPoE?

If you found the post or response helpful, please click Helpful. If an answer solves your problem, click "Recommended Solution" so that others can benefit from it.
  0  
  0  
#2
Options
Re:AX55 slow to establish connection to web sites
2023-10-31 07:22:33

  @Markham30 Thank you for your prompt response.

 

The issue is with both wired and wireless devices.

 

I have adjusted the DNS settings as you suggested and will let you know how it goes.

 

The internet connection is PPPoE.

  0  
  0  
#3
Options
Re:AX55 slow to establish connection to web sites-Solution
2023-11-07 03:36:46 - last edited 2023-11-07 07:07:34

  @Markham30 So after changing the DNS settings to 8.8.8.8 my internet connectivity issue was resolved. As a further exercise I changed the setting back to auto assign and that now works fine! So I'm not sure what happened there. Could have been an issue with the ISP but that doesn't explain why it was OK when I switched back to my old Netgear router.

 

Anyhow all seems good now and many thanks for your assistance.

Recommended Solution
  0  
  0  
#4
Options
Re:AX55 slow to establish connection to web sites
2023-11-07 07:07:58

  @Markham30 

 

Glad to hear that the issue is resolved finally, hope you could enjoy the internet.

If you found the post or response helpful, please click Helpful. If an answer solves your problem, click "Recommended Solution" so that others can benefit from it.
  0  
  0  
#5
Options

Information

Helpful: 0

Views: 535

Replies: 4

Related Articles