Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"

Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-12 12:24:43

Some new android's have option to set DNS over wifi network.

 

in some cases if you set "use private dns" you got internet connection but no traffic. Just disable private DNS.

0
0
#12
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-12 13:27:28 - last edited 2019-10-12 13:55:24

But So, support changed the channel to 6 and width to 20Mhz, (I changed the ISP to channel 1, always 20Mhz) and the issue is still there.

The issue is seen while doing pings from my laptop (on same wifi as the nokia 2.2) that suddently all start to fail. After some time the video complains lack of connectivity, and some time after, the wifi shows no internet. And while the pings are ongoing, after some time (without disable/enable or wifi on the nokia), they seem to start again. Strange enough, when I leave the nokia 2.2 to "sleep", the pings do not seem to fail.

But this time I did the exact same test and pings with a nokia 4.2 (also android one 9 pie but more powerfull/different hardware), and not only I did not have a single failed ping but the response times were way better.

And finally connected both laptop and nokia 2.2 to the ISP router and did the same test, and here while I do see once in while a failed ping, the next is always a good one, so there is no accumulation of failued pings, so the connectivity keeps ongoing and there is no failure.

I see that the deco is quite chatty, is it possible that the network timings are too agressive (there are some issues pointed out on the openwrt foruns related to this) and this causes slower CPU mobile phones to have more dificulty to keep up and thus tend to fail more (probably the dns requests the android does to check if the wifi has internet connectivity), thus causing them to think they have no internet connectivity?

 

I remember this one and I disabled it, but compariring the nokia 4.2 to 2.2, saw that the private DNS on the 4.2 is set to automatic (that apparently then shows up "activated").

So I changed the nokia 2.2 to automatic and did the video test and it seemed that the ping failures started a bit later, but eventually led to to the failure of the video play and complain of lack of connectivity.

0
0
#13
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-12 14:24:14

@VCL 

 

"I remember this one and I disabled it, but compariring the nokia 4.2 to 2.2, saw that the private DNS on the 4.2 is set to automatic (that apparently then shows up "activated")."

Change from automatic to Off. I got this problem end when turn off.

0
0
#14
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-12 16:01:17

@ivy Maybe it was a bit confused but this was disabled all the time on the nokia 2.2 off.

But since the nokia 4.2 (that has no wifi issues) had it automatic, I decided to also test the same on the nokia 2.2: made no difference.

In resume, the nokia 2.2 with disabled or automatic has wifi issues (and the nokia 4.2, automatic or disabled works fine).

0
0
#15
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-15 07:04:49

@VCL 

 

Thanks for your reply. You can inform our engineer these information also.

 

I found that you take some time to do the troubleshooting together, cause the current issue is a little weird, we may need spend much more time to figure it out. 

 

Good day. 

0
0
#16
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-15 07:19:09

@Kevin_Z 

The feedback I post here is after work done with support or tests done by me and support informed of those, so they know.

Last time I also mentioned that another portuguese (coincidence?) had the same issues and they asked for the forum threads, information I provided yesterday.

I am sure support has or will check both threads and take notice of the devices affected, now that it is confirmed that this happens with multiple devices.  

0
0
#17
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
2019-10-16 08:22:13

@VCL 

 

Yes, we have reported that similar case and try to do a comparison analysis together. 

 

We are still collecting more details to do further analysis like I mentioned on that thread. Once we got what we need, then we will start the further troubleshooting. 

 

Best regards. 

0
0
#18
Options
Re:Deco M4 wifi clients with wifi connected and "no internet"
Tuesday

@Kevin_Z 

Just had a teamviewer session with somebody from tp-link R&D while doing the usual tests (and second deco turned off) AND the issue is no longer there, the videos played fine and we saw no ping failures at all. Nothing was changed BUT this weekend the nokia 2.2 received the android 9 [security] patch of october! So, it seems there was fix somehow on it that casued the issue to go away and, at least on all my devices now, I no longer have anuy wifi issues.

Kudos to tp-link again, great support, I am really happy, l enjoyed my wr1043nd's, I am sure I will enjoy my deco M4R as well, even more now that I know they run openwrt, my favorite router firmware :)

0
0
#19
Options