Archer AX10 drops internet connection every day at the same time

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

Archer AX10 drops internet connection every day at the same time

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-16 21:10:34 - last edited 2020-11-16 21:14:39
Model: Archer AX10  
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.1.0 Build 20200827 Rel. 40928(4555)

Hello, TP-link community! 

 

Just spent the last 2 days scrolling through great tips for fixing some of the home network issues, but unfortunately still didn't find the one I'm looking for. :(

 

I got my AX10 router about two weeks ago and for a few days, everything was running smoothly. Until the last week. My internet runs smoothly most of the day, no issues at all, but then in the evening the internet drops at the exact same time range (between 11pm 11.30pm) for about 5 minutes, then connects back again. This happens for 5 days straight now, really making the home office situation difficult. 

 

I'm wondering whether it's an IPS issue or router issue and looking for help to test out a few potential fixes until I ask for a replacement/return the device (which is something I don't want to do..)
 

Attaching a description of the situation and a few points (fixes I tried for the past few days).

 

Setup

I have an IPS-provided modem/router (Vodafone Station) which is connected into a wall via coaxial cable. I have reset the device into factory settings and followed the quick guide provided by ISP to turn the device on and do the basic setup (basically just create admin login/pw and turn on wifi). Since I don't want to run wifi on this modem/router, I have disabled it. Reason being that I only want to run wifi on my AX10. The ISP-provided Vodafone Station does not have any special settings turned on and I have not even done any manual changes (the interface is quite limited, and even if I wanted, I couldn't do much besides turning wifi/on of).

 

Then I have followed the basic setup from TP link to turned the AX10 on, done the basic setup (create admin login/pw), and connected the internet. I have used default settings provided in the quick guide, so DynamicIP, turn on DHCP, and turn on both 2.4GHz and 5GHz wifi. Then I have manually changed the IP address in LAN settings to 192.168.2.1 so I can access both the ISP-provided router (running on 192.168.0.1) and AX10, and that was it. Leaving any potential settings such as QoS, etc. to set up later. 


Using the ethernet cable, I have connected my AX10 with the Vodafone Station into the WAN port and after a few seconds, the connection was established successfully, and I could happily run my internet for a few days until the issues came.

 

Issue

Every day between 11pm and 11:30pm the internet drops (while both WiFis are still running), the internet LED turns orange, and after a few minutes, the internet gets back on. LED back to green. All normal. Unfortunately, this turns out to be pretty annoying since it repeats every single night, disconnecting all of our devices on a network. I've tried searching this forum for a couple of days for potential clues, tried some of those, but the problem still repeats every night. 

 

What I tired (and didn't solve the issue)

- Resetting to factory settings on both devices

- Rebooting multiple times a day to prevent the issue

- Checked parental control, auto reboots, auto reconnects, or similar settings that could be turned on by default out of the box

- Tired to turn off DHCL on the AX10 (secondary router basically), but then the internet doesn't work at all

- Tried turning on QoS for all devices on the network to prevent disconnection

- Tried connecting via ethernet when the problem occurs, the internet runs normally when connected into ISP-provided router (issue might be between AX10 and ISP-provided router then?)

- Tried disabling NAT on the AX10

- Tried firmware to update both automatic and manually (the manual does not allow me to upload a file, just returns "update failed" message)

- Tried changing the physical location of the modem

- Switched ethernet cables 

- Tried turning off the firewall on the AX10 (since there is one firewall already running on the ISP-provided router/modem)

- Tried to manually change secondary DNS to Google (8.8.8.8)


Log on the AX10 only shows these messages
(time is different from 11-11.30pm because I have tried setting up the device once again)
 

2020-11-16 20:34:53 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_ON

2020-11-16 20:34:53 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-16 20:34:53 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-16 20:34:39 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-16 20:34:39 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_ON

2020-11-16 20:34:39 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-16 20:34:37 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-16 20:34:37 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-16 20:34:37 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-16 03:09:37 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_ON

2020-11-16 03:09:37 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-16 03:09:37 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-16 03:09:30 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-16 03:09:29 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_ON

2020-11-16 03:09:29 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-16 03:09:22 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-16 03:09:22 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-16 03:09:22 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

 

Log on the ISP-provided router/modem

Does not track or log any events at that time frame, like nothing even happened

 

Other notes

- I haven't tried yet is setting up Static IP between both routers instead of DynamicIP. Maybe there is something happening with switching the IP periodicaly (or DHCP lease renews?)

- I also run other TP link devices connected via powerline in my apartment, maybe this could somehow conflict and cause issues?

- I have 1Gbps internet connection, the highest my provider can get me, and usually have pretty solid network status both upload and download

- However, I have noticed that in the event of the issue happening, the TP link interface (Network tab) shows "Status: Poor connection" for a few seconds, then gets back to normal

 

At this point I'm just in a mood to resign, tried all I know or found here on this forum. Staying up till 3am trying to fix this so I can work from home the other day is just killing me, and if there is any brave soul that would help me fix this I'm gonna get you a copy of Cyberpunk 2077 or something.

(happy to provide any additional screenshots or info)

 

  0      
  0      
#1
Options
25 Reply
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-17 05:29:55 - last edited 2020-11-17 08:44:37

Hello,

 

Obviously you have the latest firmware. Why don't you try to configure AX10 in Access point mode to see if the issue persists ? You don't need to have a double NAT (once in your ISP router, then again in the AX10). In AP mode you'll still have an access to your ISP provided router, still Wi-Fi on your AX10 only and the network topology would be simpler.

If you are up to follow this suggestion, look at this guide - Case 1. Your cabling is OK, don't change any cabling. Just switch operation mode to AP. The router will reboot.

After reboot has finished login back in AX10 via Wi-Fi and asure youreself that the AX10 DHCP server is off, you'll use the DHCP server of your ISP router in that case.

Then change the IP address in LAN settings to 192.168.0.254 (for example) - this LAN IP should be in the same subnet like the ISP router. After that the router should reboot again and AX10 will be in an AP mode. Then you can observe if the issue persists.

 

Ahh..., BTW I presume you don't have this feature configured:

 

 

If you choose to troubleshoot further before making any re-configuration of your AX10 follow this thread.

If this was helpful click on an arrow pointing upward. If this solves your issue, click the star to mark it as a "Recommended Solution".
  0  
  0  
#2
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-17 11:18:32 - last edited 2020-11-17 11:19:39

Thanks for your reply @Ivaylo!

 

I have tried the AP mode before with the Dynamic IP etc. and it didn't solve the issue. However, have not tried it with Static IP (reserved on the ISP router).  I will try it again once the network goes down just to be sure if there is any difference.

 

To confirm: No, the wireless schedule is not turned on. 

 

It seems like there was some activity going on last night, but I can't verify whether the internet was down or not, this is what I found in the log this morning: 

 

2020-11-17 06:37:41 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_ON

2020-11-17 06:37:41 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-17 06:37:41 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-17 06:36:55 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-17 06:36:55 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_ON

2020-11-17 06:36:55 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-17 04:11:48 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_ON

2020-11-17 04:11:48 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-17 04:11:48 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-17 03:55:09 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-17 03:55:09 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_ON

2020-11-17 03:55:09 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-17 02:09:09 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_ON

2020-11-17 02:09:09 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_OFF

2020-11-17 02:09:09 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

2020-11-17 02:00:04 Led Controller INFO [910] Start to run WAN1_OFF

2020-11-17 02:00:04 Led Controller INFO [910] Start to run WAN0_ON

2020-11-17 02:00:04 Led Controller INFO [910] Start to run LAN_ON

 

After checking this thread https://community.tp-link.com/us/home/forum/topic/196630 (which could be related) I have now switched "Internet Port Negotiation Speed Setting" from "Auto" to "1000MBPs Full Duplex". Let's see if anything changes.

 

I have also noticed that I'm using the CAT 5e cable between both routers, so a backup plan for today is to switch it as well. 

 

No info from ISP (it's public holiday today). Will report back with any new observing. 

  0  
  0  
#3
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-17 12:49:41 - last edited 2020-11-18 04:18:02

Cat 5e cables should be fine, but go ahead and switch them for the sake of experiment. ISP problems ("Status: Poor connection") are not excluded as well, so contacting them is a good idea too.

If this was helpful click on an arrow pointing upward. If this solves your issue, click the star to mark it as a "Recommended Solution".
  0  
  0  
#4
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-17 21:54:38 - last edited 2020-11-18 10:42:19

@Ivaylo Alight, I just got another connection drop a few minutes ago, same issue & situation (after a full day of stable internet).

 

I'm now switching the router into the AP mode, IP set to 192.168.0.154 (via Dynamic IP), and DHCP is off. 

 

  0  
  0  
#5
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-18 10:51:19

@Ivaylo The AP mode did not help, another three issues overnight + there was also one reboot if I understand the log correctly. No idea why, probably automatic.

 

I have reached out to ISP this morning and talked to a great IT guy who walked me through everything and listened to what I had to say. We went through a quick settings check together and then talked about the ISP side of things. It looks like everything is ok on their end, but since the issue is time-specific, he proposed turning on "ongoing network test" for my address overnight to see if they notice anything. That could tell if there is any other issue on the network itself, or if the ISP router/modem is behaving strange (and the regular logs don't catch it). We'll get in touch again tomorrow morning for the result.

 

In the meantime, I have tried a factory reset on both routers once again, and this time changed the wifi name and stronger password as well + created "backup" wifi on the ISP router to check if the connection drops too when the issue happens. I'm also leaving all of our IoT devices at home disconnected for the time being to see if that influences anything (we have a smart vacuum, air freshener, hue, etc.). 

 

So far, it looks like the issue is with the AX10, so in the end, I may be asking for a replacement or looking for another option :(

 

 

  0  
  0  
#6
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-18 16:20:28 - last edited 2020-11-18 16:23:52

I can see that you are doing everything you can to resolve this. And you are on the right direction. Strange thing is that this happens within exact timeframe. Could it be related to some wireless interference from a high frequency home appliance or similar (microwave oven, cordless device etc.) that activates at that same timeframe causing the issue ?

Another thing to think of is did you add some new wireless devices before the issue started. How many wireless devices you have connected to the AX10 router ?

If this was helpful click on an arrow pointing upward. If this solves your issue, click the star to mark it as a "Recommended Solution".
  0  
  0  
#7
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-19 11:52:38

@Ivaylo I don't think so, but just realized that all of my devices (PS4, TV, ISP modem/router, AX10), are plugged into the same power plug (extension with 4 slots), so I'm wondering whether some devices are causing power instability, which influences the internet devices.

 

Also, I had a call with the ISP earlier today, and after running the test overnight, they did not find any issue at all. The signal is nice and clean, latency as well, and there isn't anything we should be worried about. However, I had a total of 5 disconnections happening at midnight, 1am, 2am, 4am. We agreed that a ISP technician will stop by tomorrow to test the ISP modem/router in person, and potentially assist with anything else. 

 

In the meantime, I'm gonna try switching the power plug, and then disconnect everything except the ISP router/modem. 

 

Btw. I found an old DLink modem yesterday and connected it to the same network via LAN (basic setup) just to monitor the log from one more device, and the network disconnection happened there as well, but the device only caught two events that night, not all four.  

  0  
  0  
#8
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-19 13:24:20 - last edited 2020-11-19 13:39:43

Have you tried this option:

"Other notes

- I haven't tried yet is setting up Static IP between both routers instead of DynamicIP. Maybe there is something happening with switching the IP periodicaly (or DHCP lease renews?)"

If you haven't then do that, while waiting for the technician visit.

The D-Link that you mentioned - is it an ADSL modem or a router ?

If this was helpful click on an arrow pointing upward. If this solves your issue, click the star to mark it as a "Recommended Solution".
  0  
  0  
#9
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-19 14:28:35

@Ivaylo Yep, I tried Static IP multiple times, no difference. 

 

DLink is some old DSL modem I used more than 5 years ago, i was basically just tracking if the internet drops at the same time as in the AX10, which proved to be true.

 

I have also installed PingPlotter and have it running in real-time on my second screen to observe how is the network going throughout the day, waiting for 8pm (this is where first issues usually start). Unplugged everything from the power extension except both routers as mentioned in the previous message.

 

I have a theory that there may be something going on with the Philips Hue Bridge or SmartTV that influences the whole network, so let's see in a few hours. 

 

Btw. thanks for staying with me for so long, I owe you a few beers already regardless if we solve this or not :D

  0  
  0  
#10
Options
Re:Archer AX10 drops internet connection every day at the same time
2020-11-19 14:50:12 - last edited 2020-11-19 14:51:21

If you suspect a particular device you can disconnect it during the problematic hours to see if that's the culprit. I know that not lot of people keep a spare router at home, but I was thinking that if you happen to acquire one temporarily, you can switch places with AX10 to confirm what's the problematic device.

If this was helpful click on an arrow pointing upward. If this solves your issue, click the star to mark it as a "Recommended Solution".
  0  
  0  
#11
Options