Archer AX10 WAN port issue

Archer AX10 WAN port issue
Archer AX10 WAN port issue
2020-02-27 13:35:07 - last edited 2021-02-22 17:42:43

Hi,

 

 I have an issue with Archer AX10 WAN port.

 

If I set it to auto-negotiation, it doesn't work at all.  If I set it to 100Mbit full duplex (the actual connection speed), then it works but it is not very stable and it reaches max. 60Mbit.

 

I have the WAN port connected now to the old router on 1Gbit and it is recognized correctly as 1Gbit full duplex and I can reach 100Mbit on Internet.

 

It seems like some incompatibility with the ISP network.

 

Anybody had similar issue?

 

Thanks,

Valeri

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Archer AX10 WAN port issue-Solution
2020-07-31 21:38:30 - last edited 2020-08-07 15:33:40

For those experiencing issues with needing to change the negotiation speeds, try this firmware:

 

https://static.tp-link.com/2020/202007/20200731/Archer_AX10(EU)_V1_200730.zip

 

Even though the file name says (EU) it can also work for (US) and (JP) region routers.

Recommended Solution
0
0
#20
Options
32 Replies
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-02-27 20:42:44

@VVV1981 

 

What is the AX10 connected to such as the modem the provides the internet? What is the ISP that you have?

0
0
#2
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-02-28 06:57:58

@Tony It is a standard Ethernet cable that goes into the flat. The ISP is a local provider for the whole neighborhood. 

Thanks, 

Valeri 

0
0
#3
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-03-02 17:29:55

@VVV1981 

 

I'd look to reach out to our support, they will probably ask the models and additional info to see if there is an issue.

0
0
#4
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-03-03 08:04:43

@Tony This is the model and the firmware version. 

0
0
#5
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-06-18 21:55:26

@VVV1981  Hi, Were you able to fix the issue ? I am having a similar problem

VVV1981 wrote

Hi,

 

 I have an issue with Archer AX10 WAN port.

 

If I set it to auto-negotiation, it doesn't work at all.  If I set it to 100Mbit full duplex (the actual connection speed), then it works but it is not very stable and it reaches max. 60Mbit.

 

I have the WAN port connected now to the old router on 1Gbit and it is recognized correctly as 1Gbit full duplex and I can reach 100Mbit on Internet.

 

It seems like some incompatibility with the ISP network.

 

Anybody had similar issue?

 

Thanks,

Valeri

 

0
0
#6
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-06-19 04:59:20

@VVV1981 

 

Were you able to identify the issue ? I am facing a similar problem where my WAN port auto-neg to 100mbps. Its Archer AX10.

0
0
#7
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-06-19 06:49:58

@RJ_India No, I wasn't. 

0
0
#8
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-06-19 21:06:14

Having incorrect negotiation or even getting speeds lower than 100 Mbit (internet being 100+ Mbps) does at times elude to the Ethernet cable being used. I would definitely swap that out.

0
0
#9
Options
Re:Archer AX10 WAN port issue
2020-07-20 23:31:40

@puluceno 

Actually this thread helped me fixing the problem, now I can connect to the internet, by changing from auto negotiation to 100mbps. However speed is around 20mbps with 100mbps full duplex. I achieve around 95mbps with the old router I have. 

Did anyone find a solution? 

0
0
#11
Options