Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s

Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-25 20:18:38 - last edited 2021-03-10 03:54:00
Hardware Version: V2
Firmware Version: 1.2.5

I upgraded my internet from 400 - 940MB/s.  I did the firmware updates to 1.2.5 and now after a day or so my speeds drop to 200MB/s max.  Only way to restore the speed it reboot the router. 

 

I have had this modem just over a year and replaced a AC1900 netgear.  

 

My whole house uses WI-FI I have some 52 devices connected concurrently which is why i needed to move from the netgear.  Most of them are lighting which connect to the 2.4ghz and I have 4 gaming PC's connected to the wired hub and then I run my 5 tvs  all using Apple TV on the 5GHZ-1  and tablets and laptops running on 5GHZ - 2

 

Thanks for the help

Lee

 

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s-Solution
2021-03-10 03:53:55 - last edited 2021-05-08 08:25:06

Hi @Wheels and all,

 

If you have ever encountered any speed issue with the Archer C5400 V2, please ensure first you are already on the latest firmware version which can be found and downloaded from the TP-Link official website:

https://www.tp-link.com/support/download/archer-c5400/#Firmware

 

If the speed is still not good as compared with that you can get from the ISP modem directly, log into the web interface of the C5400 and go to Advanced->QoS, manually set the speed to that you get from your ISP, and leave QoS on Standard, then reboot the router and confirm the speed again.

 

Let the community know if you still have inquiries, thanks a lot~

Recommended Solution
0
0
#15
Options
16 Reply
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-28 08:54:16

@Wheels 

 

What is the actual speed you can get when it is working properly? Is there any QoS setting on the C5400? Try to disable it, then confirm. Or you may reset it to factory defaults and reconfigure it from scratch, then monitor again.

0
0
#2
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-28 09:18:46

@Kevin_Z 

 

When it's working I get 800-940 MB/s

 

 

0
0
#3
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-29 02:51:32

@Wheels 

 

Is there any QoS setting on the C5400? Try to disable it, then confirm.


BTW, I will send you a PM, pleae check and confirm, thanks.

0
0
#4
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-29 02:54:46

@Kevin_Z 

 

Hi Kevin,  the QOS is not adjustable to off position.  I will reset the router again see if I can find see it.

0
0
#5
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-30 10:06:40

@Kevin_Z 

i have this problem too, and i have QoS disabled, I get The full speed on the first 2 hours and then i don't get above 230 mb/s
Connected via Ethernet

Can we get update to fix this issue?

0
0
#6
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-30 11:14:29

@SuchFly 

 

What is the speed you can get if it is normal? BTW, what is the region version of your C5400, is it a US version or an EU version?

0
0
#7
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-30 11:34:55

@Kevin_Z 

 

Mine is USA version 

 

0
0
#8
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-30 11:43:59

@Wheels 

 

Have you checked the PM that I sent to you days ago? Give it a try, then confirm if you still have an issue, thanks.

0
0
#9
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-30 18:05:08

@Kevin_Z 

i get 500 when it's normal, EU Version

0
0
#10
Options
Re:Archer C5400 V2 Internet speeds dropping to 200MB/s
2020-12-31 02:58:22

@SuchFly 

 

Thank you. Please check the PM that I sent to you yesterday.

0
0
#11
Options