Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal

Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-10 14:09:30 - last edited 2022-07-28 03:17:35
Model: Archer MR600  
Hardware Version: V2
Firmware Version: Latest upgrade

Archer MR600 4G+ Router purchased on Jan 2022 has of late developed issues of not getting any network signal. (Shows status 'No service') while the same Vodafone Idea SIM (Bangalore, India) works properly in the mobile phone with full signal strength and 4G speeds. SIM status is fine in the diagnostics test. Had 2 or 3 sessions with TP-Link Service personnel over phone and did the following steps multiple times:

 

- Removed the SIM card , reinserted; tried with another working SIM of same network

- Reset the router, created new Profile in the Modem webpage as mandated for Vodafone Karnataka, done Quick Setup.. Ends in error asking to reconfig the profile, all combinations fail to kick start the network.

- Switched the antennae, searched for the best location in the house for signal (inside, outside on terrace - nearby tower is around 500 meters away) and tried to get the signal in router, no network found

- Tried Automatic and Manual network search , no network found.

 

Any pointers ? Should I ask for a replacement ?

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal-Solution
2022-07-15 10:57:36 - last edited 2022-07-28 03:17:35

  @Yadu 

 

Hi, sorry to hear that the problem happens again, when it happened last time, after Vodafone service recovered, did you reboot the MR600 to see if it could connect internet again after a reboot? 

 

In addition, please try to update to the firmware below and monitor if it will work better and reconnect to internet when Vodafone service recovers:

https://static.tp-link.com/upload/beta/2022/202204/20220406/Archer_MR600(EU)_V2_220406.zip

Recommended Solution
0
0
#7
Options
9 Reply
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-10 14:28:42

  @Yadu 

If you can, check the logs on your MR600, they might tell what's going on

0
0
#2
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-11 02:36:17

  @Yadu 

 

Hi, was the MR600 working fine with the same Vodafone Idea SIM card? and if you have any other SIM card from different ISP, you could also have a try.

 

In addition, when you insert the same Vodafone Idea SIM card into your phone, please check the 4G band as well on the phone, then we could check if it is also supported by the MR600.

For android phone, you could install LTE Discovery App or LTE Cell Info: Network Status App etc. to check the network type and band.
For iPhone, please type *3001#12345#* into the area you normally use to input a phone number and press call. You will enter Field Test mode, and you should see the Freq Band Indicator or EARFCN or UARFCN number.

 

In addition, what is the hardware and firmware version of your MR600? if problem still exists, please also share with us a screenshot of Advanced->Status page and system log file.

0
0
#3
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-11 14:07:03 - last edited 2022-07-11 14:09:11

  @Sunshine , @M585583 

 

Thanks for your responses. Device was working quite fine till it failed to capture the network all of a sudden. Good news is that today I switched it on the morning, lo the network was back !!! Dont know what magic did the trick !!!😂

 

Shall wait to see if the incident repeats, hopefully not again

0
0
#4
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-12 02:00:58

  @Yadu 

 

Glad to hear that it works now, hope the problem won't happen again!

0
0
#5
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-14 13:20:46 - last edited 2022-07-14 13:29:34

  @Sunshine 

 

Unfortunately the problem is back again today after a brief network disruption from Vodafone. I find the issue is that the router is not able to join back to 4G network / band after such network service disruptions. Probably trying to login in 3G mode, so I tried changing the network type to '4G Only' but it did not help.

 

Also tried Manual Network search and surprisingly it does not show the Vodafone network at all (same SIM works fine when inserted in mobile with full 4G VoLTE signal and speeds upto 40 Mbps). 

 

Funny thing is, router finds the network back on its own after an unpredictable time lapse without us doing anything !!!

 

 

Firmware Version: 

1.5.0 0.9.1 v0001.0 Build 210914 Rel.59719n

Hardware Version: 

Archer MR600 v2 00000002

 

System log :

 

"2018-10-01 05:30:38 [5] 4G: init LTE module, set flowstat [enableDataLimit 0, enablePaymentDay 0, paymentDay 1, limitation 0, warningPercent 90]

2018-10-01 05:30:38 [5] 4G: LTE Module: profile num [3], default profile [2], active profile [1]

2018-10-01 05:30:38 [5] 4G: DM: profile num [3], default profile [2], active profile [1]

2018-10-01 05:30:39 [5] System: Enable IPv4 SPI Firewall

2018-10-01 05:30:39 [5] System: Enable IPv6 SPI Firewall

2018-10-01 05:30:39 [6] 4G: USER: The service status is limited.

 

2018-10-01 05:30:39 [6] 4G: USER: Network type is LTE.

 

2018-10-01 05:30:39 [6] 4G: USER: The service status is area limited.

 

2018-10-01 05:30:40 [6] System: Device(5E:A6:E6:04:B2:F7) joins in 2.4G Wlan

2018-10-01 05:30:43 [5] DHCPD: Recv DISCOVER from 5C:A6:E6:B4:B2:F7

2018-10-01 05:30:43 [5] DHCPD: Send OFFER with ip 192.168.1.100

2018-10-01 05:30:44 [5] DHCPD: Recv DISCOVER from 5C:A6:E6:B4:B2:F7

2018-10-01 05:30:44 [5] DHCPD: Send OFFER with ip 192.168.1.100

2018-10-01 05:30:44 [5] DHCPD: Recv REQUEST from 5C:A6:E6:B4:B2:F7

2018-10-01 05:30:44 [5] DHCPD: Wrong Server id or request an invalid ip

2018-10-01 05:30:44 [5] DHCPD: Send NAK

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Recv DISCOVER from 5E:A6:E6:04:B2:F7

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Send OFFER with ip 192.168.1.101

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Recv REQUEST from 5E:A6:E6:04:B2:F7

2018-10-01 05:30:46 [5] DHCPD: Send ACK to 192.168.1.101

2018-10-01 05:30:49 [6] 4G: WARN: Network selecting failed, mostly rejected.

 

2018-10-01 05:32:10 [6] 4G: USER: The service is not available.

 

2018-10-01 05:32:10 [6] 4G: USER: Network type is NONE.

 

2018-10-01 05:32:13 [6] 4G: USER: The service status is limited.

 

2018-10-01 05:32:13 [6] 4G: USER: Network type is LTE.

"

 

Really frustrated 😣

0
0
#6
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal-Solution
2022-07-15 10:57:36 - last edited 2022-07-28 03:17:35

  @Yadu 

 

Hi, sorry to hear that the problem happens again, when it happened last time, after Vodafone service recovered, did you reboot the MR600 to see if it could connect internet again after a reboot? 

 

In addition, please try to update to the firmware below and monitor if it will work better and reconnect to internet when Vodafone service recovers:

https://static.tp-link.com/upload/beta/2022/202204/20220406/Archer_MR600(EU)_V2_220406.zip

Recommended Solution
0
0
#7
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-15 14:53:25

  @Sunshine 

 

Rebooting was tried many times, not helping.

 

As suggested by you, downloaded the beta firmware and upgraded to it. But it didn't help either, after the upgrade and rebooting the same problem persists.

 

Firmware Version: 

1.7.0 0.9.1 v0001.0 Build 220406 Rel.40553n_Beta

Hardware Version: 

Archer MR600 v2 00000002

 

Now the system log shows as below:

 

2018-10-01 05:30:25 [5] 4G: init LTE module, set flowstat [enableDataLimit 0, enablePaymentDay 0, paymentDay 1, limitation 0, warningPercent 90]

2018-10-01 05:30:25 [5] 4G: LTE Module: profile num [3], default profile [2], active profile [2]

2018-10-01 05:30:25 [5] 4G: DM: profile num [3], default profile [2], active profile [2]

2018-10-01 05:30:26 [5] System: Enable IPv4 SPI Firewall

2018-10-01 05:30:27 [5] System: Enable IPv6 SPI Firewall

2018-10-01 05:30:33 [5] DHCPD: Recv DISCOVER from B6:8F:AE:43:47:F1

2018-10-01 05:30:33 [5] DHCPD: Send OFFER with ip 192.168.1.100

2018-10-01 05:30:33 [5] DHCPD: Recv REQUEST from B6:8F:AE:43:47:F1

2018-10-01 05:30:34 [5] DHCPD: Send ACK to 192.168.1.100

2018-10-01 05:30:38 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:30:38 [6] 4G: USER: The service status is limited.

2018-10-01 05:30:38 [6] 4G: USER: Network type is LTE.

2018-10-01 05:30:41 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:30:41 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:30:41 [6] 4G: USER: The service status is area limited.

2018-10-01 05:30:41 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:30:44 [6] System: Device(80:58:F8:67:D0:74) joins in 2.4G Wlan

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Recv DISCOVER from 80:58:F8:67:D0:74

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Send OFFER with ip 192.168.1.101

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Recv REQUEST from 80:58:F8:67:D0:74

2018-10-01 05:30:45 [5] DHCPD: Send ACK to 192.168.1.101

2018-10-01 05:30:51 [6] 4G: WARN: Network selecting failed, mostly rejected.

2018-10-01 05:31:02 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:31:02 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:31:31 [6] System: User(Mac:B6:8F:AE:43:47:F1;IP:192.168.1.100) logs in.

2018-10-01 05:31:46 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:31:46 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

2018-10-01 05:31:47 [6] 4G: USER: lte_sms_status_valid invalid .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0
0
#8
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-18 11:03:13

@Sunshine 

had exactly the same problem. Beta resolved at least the issue with regard to the LTE connection on the Telekom network in Germany. 

 

On a side note, the beta seems to create some problems with the reception between Lte and Lte plus. It's constantly changing as you can see from the log.

 

0
0
#9
Options
Re:Archer MR600 4G+ Router Not Getting Network Signal
2022-07-28 03:24:11 - last edited 2022-07-28 09:18:59

  @Sunshine 

 

I was observing the results after installing the beta firmware that you suggested. Initially it did not make any difference, but I took my router to an area where the carrier (Vodafone  Idea) signal was quite strong and lo the router picked up the signal automatically !!. Since then it has been working without any hitch for two weeks now. I have also setup an external unidirectional 12 db antenna and the combination of beta firmware with the external antenna is giving a very stable and fast 4G connection.

 

Thanks again for the help.

0
0
#10
Options

Information

Helpful: 0

Views: 188

Replies: 9

Related Articles