Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-01-15 17:03:40 - last edited 2021-01-15 17:10:36
Model: ER605 (TL-R605)  
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.0.0

Hi, having a little problem with my TL-R605 which is connected to a OC200 (running version 1.0.0 and 4.2.4), a couple of days after a reboot, the cpu og memory usage starts to increase and after 5 to 6 days the cpu settles around 25% which on a quadcore router is full load on one core all the time, anyone else seeing this?

  1      
  1      
#1
Options
9 Reply
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-01-15 21:16:16

@Cyclups 

 

Im getting the exact same result on the same router

 

However mine doesnt build up but rather goes straight to ~25% and stays there, with the odd drop during the middle of the night (marked in yellow)

 

 

I previously had a dreytek and it was dual core, it ran pretty constant at 50% load for years without issue.   I dont think its anything to be concerned about

  0  
  0  
#2
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-01-15 21:31:55

@Philbert I don't see a reason for concern either as there is no performance reduktion with my network, I just find it strange, and there my be a reason to this behaviour.

  0  
  0  
#3
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-02-24 18:04:23

@Philbert 

 

Hi,  

 

I have a similar problem with my TL-R605 connected to a TL-SG2008P switch and a OC-200 controller. 

I have to reboot my TL-R605 router every 30 -36 days. I think the memory runs slowly full till 60% (see both flat lines) at 60 % my TL-R605 router does not send any data to the OC200 controller anymore. Everything is working (still got internet etc) but i dont see any statistics on the OC200 controller and i cant change any settings on the TLR605 router. Local management isnt possible because its still controlled by the OC200. After a reboot the router send data statistics again to the OC200 controller 

 

TL-R605 version: 1.0.0 Build 20200930 Rel.36519

OC-200 controller version: 4.2.8

 

  0  
  0  
#4
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-06-03 03:03:05

@Cyclups I am having the same issue. It starts to show a high CPU load and gets slower and slower so I need to manually reboot the router every few days. Has anybody proposed a solution? Is it possible to schedule an automatic reboot, say at 3 AM every day?

  0  
  0  
#5
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-09-08 02:57:37

Disabling "IP Statistics" seems to have fixed this high CPU usage for me.

 

Status -> Traffic Statistics -> IP Statistics

  5  
  5  
#6
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-09-08 11:15:07

@CRaj You are correct. Disabling "IP StastistIcs" fixed ever increasing CPU usage. Thanks!

  0  
  0  
#7
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-09-08 12:44:27 - last edited 2021-09-08 12:45:05

I had the increasing CPU memory use over time too for the ER605, but once I updated the firmware to version 1.1.1 there are no more memory issues.

(1) TL-R605 v1.0 Router/Gateway (1) OC200 v1.0 Controller (1) TL-SG2210P v3.20 POE Switch (2) TL-SG2218 v1.0 POE Switch (3) EAP245 v3.0 Access Point (1) EAP225-Outdoor v1.0 Access Point
  0  
  0  
#8
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-11-18 15:52:46

@Cyclups Did you ever find a solution? I can't find the IP Statistics others mention in the Omada controller. At this point I'm considering a smart switch that power cycles the router at 4am. 

  0  
  0  
#9
Options
Re:Increasing cpu og memory usage over time on TL-R605
2021-11-18 16:45:05

@NateSF 

 

Hi, firmware updates solved my problem

  0  
  0  
#10
Options

Information

Helpful: 1

Views: 3316

Replies: 9

Related Articles