Link backup (standalone mode) not working

Link backup (standalone mode) not working

Link backup (standalone mode) not working
Link backup (standalone mode) not working
2024-02-26 16:34:25 - last edited 2024-02-27 01:36:15
Model: ER605 (TL-R605)  
Hardware Version: V2
Firmware Version: 2.1.2 Build 20230210 Rel.62992

Hi All,

 

Link backup issue I need help with please.

 

UK based. We have an ER605 running in standalone mode (no controller) with two broadband services, Starlink (WAN) & BT (WAN/LAN1). Loadbalancing is not in use, but we have employed 'Link Backup' to failover from the Primary (WAN) to Backup (WAN/LAN1) if necessary. Online detection is set as 'Auto' for both connections, and our DNS for both WAN connections is 8.8.8.8.

 

We recently had reason to disconnect the primary WAN and noticed that whilst failover worked just fine, that the router is not failingback to the primary WAN. We even tried a reboot and it still booted up using the backup WAN/LAN1 even though both were active. The only way we've managed to force use of the primary WAN is to manually disconnect the backup, it moves back perfectly, but as soon as we reconnect the backup WAN/LAN1 connection the router jumps back to this - even if the primary is live?

 

Clearly we can't leave the backup disconnected. Any ideas?

  0      
  0      
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Link backup (standalone mode) not working-Solution
2024-02-27 01:36:10 - last edited 2024-02-27 01:36:15

Hi @ASK1974 

Thanks for posting in our business forum.

Consider the controller mode.

Note that once adopted by the controller, your config in standalone will be erased.

Best Regards! If you are new to the forum, please read: Howto - A Guide to Use Forum Effectively. Read Before You Post. Look for a model? Search your model NOW Beta firmware got some NEW features! Subscribe for the latest update!Download Beta Here☚ ☛ ★ Configuration Guide ★ ☚ ☛ ★ Knowledge Base ★ ☚ ☛ ★ Troubleshooting Manual ★ ☚ (Disclaimer: Short links are used above solely for guidance to TP-Link subdomains and are safe and tracker-free. Exercise caution with short links from non-official members on forums. We are not liable for external content or damage from non-official members' link use.)
Recommended Solution
  2  
  2  
#2
Options
1 Reply
Re:Link backup (standalone mode) not working-Solution
2024-02-27 01:36:10 - last edited 2024-02-27 01:36:15

Hi @ASK1974 

Thanks for posting in our business forum.

Consider the controller mode.

Note that once adopted by the controller, your config in standalone will be erased.

Best Regards! If you are new to the forum, please read: Howto - A Guide to Use Forum Effectively. Read Before You Post. Look for a model? Search your model NOW Beta firmware got some NEW features! Subscribe for the latest update!Download Beta Here☚ ☛ ★ Configuration Guide ★ ☚ ☛ ★ Knowledge Base ★ ☚ ☛ ★ Troubleshooting Manual ★ ☚ (Disclaimer: Short links are used above solely for guidance to TP-Link subdomains and are safe and tracker-free. Exercise caution with short links from non-official members on forums. We are not liable for external content or damage from non-official members' link use.)
Recommended Solution
  2  
  2  
#2
Options

Information

Helpful: 0

Views: 99

Replies: 1

Related Articles