Deco M4 doesn’t work well with Android devices

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
12
This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Deco M4 doesn’t work well with Android devices
Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2020-06-22 14:49:59
Model: Deco M4
Hardware Version: V2
Firmware Version: 1.1.8 Build 20190917 Rel. 76172

Just bought and replaced 3 days ago my ISP router TP-Link Archer C5 to TP-Link Mesh M4. Generally working well as the I managed to get 100-105mbps download and 50-55mbps upload through speedtest with my 100mbps plan which I never managed to get with the Archer C5 (generally within 30-60mbps).

 

However, there is a concern as it seems my Mesh M4 doesn't work well with Android devices.

 

No issue with iPhone XS Max, iPhone 7 Plus, iPhone 6 and iPad however all the other Android devices such as Leagoo M12, Samsung A50, Samsung Galaxy S7 Edge, Samsung Tab A and TX3 Mini TV Box are facing random disconnect (disable and enable network or forget network and reconnect is working however the frequency can be within 1-2hours or even as little as 15-20mins; this is getting frustrating).


The current setup is ISP Modem > Deco M4 > Deco M4, I have tried the below but it seems the problem is still there:-

1) Bringing the slave unit nearer to the main unit

2) Turn off the 5ghz and only keeping 2.4ghz on

3) Swap the main unit and slave unit

 

I have yet to try to change the setup to ISP Modem > Archer C5 (keep on or turn on Wifi) > Deco M4 > Drco M4. Not sure if this will change anything?

 

I am pretty sure something is not right, not sure if it is the firmware or so because previously with Archer C5 I never encountered such issue though the Wifi is slower & signal is weaker.

 

Please advise on how can I have this fix or share me the link of the updated firmware if any.

1
1
#1
Options
12 Reply
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-10-07 17:05:51

@Brian_Loo 

 

same issue here... hoping we could get a better response to this matter!!!

0
0
#2
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-10-08 08:27:12

@Brian_Loo @mabbys Did you try disabling fast roaming & enabling beamforming?

0
0
#3
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-10-08 08:27:25

@mabbys 

Hi, the original post has been a year and I am not sure whether the issue still existed.

Also, your current firmware is 1.1.8 Build 20191102 Rel. 58333 which is a customized firmware for local PH internet service providers.

So I think your case might be different.

Could you please provide more details about your current issue?

What are the affected Android devices?

And how about your network topology?

0
0
#4
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-10-08 11:19:59

@ImtiazAli yes i did!!!

0
0
#5
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-10-21 13:16:01

@mabbys I'm using Deco M4 (US) V2 with firmware 1.5.0. We haven't faced any issues regarding connecting to android devices in our household.

As the admin said, this could be related to the unique firmware you have.

0
0
#6
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-11-12 16:01:51 - last edited 2021-11-12 16:03:06

@Brian_Loo 

 

I am facing the similar issue with my Xiaomi Mi 9T phone. The phone shows it is connected to wifi (wifi bar is full), however there is no internet connection at all. Have to disconnect and reconnect again to the wifi.

The interval of the issue is random and it happens intermittently. This is frustrating.

 

I even tried the following:

-Disable fastroaming / disable beamforming - issue persists

-No QoS setting - issue persists

-Setting fixed ip for the wifi in phone instead of using DHCP - it lasts longer, but after a while issue comes back

-Forget network and reconnect - issue persists after a while

 

Details:

- Using Deco HC4

- Firmware version 1.4.1 Build 20210602 Rel. 15741

 

Please help on this. 

0
0
#7
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-11-14 16:52:26

@ImtiazAli yea i already did that. but the same things happen....

0
0
#8
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-11-14 16:58:10 - last edited 2021-11-14 17:01:02

I set both of my Deco M4 into AP while use the ISP provided stock router Archer C5 as the main router (disable wireless). The issue which I have raised has since disappeared 😊

 

Basically the setup is Modem > Archer M5 (router, disable wireless) > 2x Deco M4 (AP, main as 2.4ghz and guest as 5ghz, 1st unit at living room ground floor and 2nd unit at master room 2nd floor).

2
2
#9
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-11-15 08:43:31

@WindSkill 

Hi, have you tried to turn off the Mesh Technology on the Deco APP for Xiaomi Mi 9T as well?

0
0
#10
Options
Re:Deco M4 doesn’t work well with Android devices
2021-11-15 09:15:57

@mabbys 

Sorry for the delay.

May I know what are your affected Android devices?

And I noticed you are still on the firmware 1.1.8, are you able to contact the internet service provider to get a firmware update?

It would be highly appreciated that you could provide more details about your current issue, such as how the android devices behave when connecting to Deco?

Thank you very much.

 

0
0
#11
Options