[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware

[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-05 07:09:43 - last edited 2021-08-24 02:52:25

This Article Applies to:
Deco M4 V1/V2, firmware version 1.5.0 

 

Issue Description/Phenomenon:
Some customers may report that when the internet connection type is PPPoE together with an internet VLAN ID, after updating to the latest firmware 1.5.0 on Deco M4, the Wi-Fi speed slows down and the wireless connection becomes unstable. 

 

Solution:
If you experience the same issue, please install the following beta firmware on your Deco M4, then confirm if the speed and connectivity again.

Deco M4 1.5.0 Build 20210804 Rel. 77124

Note: This modification will be included in the next official firmware, which will be coming soon.


For any other issues starting just after the 1.5.0 firmware upgrade, the above firmware is also worth a try. If that issue could be fixed, please comment below so that we could update this post. While if it is not working, please start a new thread with detailed information about your new issue.
 

1
1
#1
Options
23 Reply
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-05 14:24:47
thank you for posting this TP-LINK it actually fix my wifi , now no more low speed anymore , really2 thank you
2
2
#2
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-06 19:02:12

@axelmamat 

Is you internet ok even on the next day? My problems are back ...

0
0
#3
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-07 03:17:14 - last edited 2021-08-07 03:17:41

@Roman_Goldberg 
yeah it fix for me , but not faster like before but better than 1.5 at first launch update

0
0
#6
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-07 18:16:54

@axelmamat 

for me, it works ok if I am connected not to the main deco. But when i am connected to the main, i am immediately starting to face connection issues

1
1
#7
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-08-08 13:06:09 - last edited 2021-08-08 13:26:47

@Roman_Goldberg that really problem , perhaps we need to wait for next update M4 , daym that gonna take a time , try make a new thread
also i make my deco M4 as router

0
0
#8
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-09-11 21:44:26

@TP-Link i cant upgrade, i have 3 m4 w 1.5.0 rel 34580 and 2 m4 w 1.4.3 rel. 74289. When start update, show updating but not update anything

0
0
#9
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-09-13 07:22:07

@Pito_ 

Could you please record a video clip about the updating process?

Thank you very much.

 

0
0
#10
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-09-14 10:18:47 - last edited 2021-09-14 10:19:18

@Roman_Goldberg Same issue here since the first 1.5 update, but the same issue remains with this version. The only way I could login into main Deco unit is to unplug the internet cable from it. It seems like when it has active internet connection it is under load and web interface is unresponsive. https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/269448?page=1

0
0
#11
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-09-14 20:22:59

@TP-Link 

Dual Deco m4 v2 updated this summer to 1.5.0. 

After this update wifi connection issues come up.

Today I've tried your beta 2021/08 firmware and now I have wifi connection issues and wan speed drop ( From 100/10 to 10/10).

Everything was configured as before as router mode with PPPoE ( no VLAN ID CAUSE MAIN MODEM PASSES THROUGH THE PPPoE), WPA2 AES only, no Guest network and simultaneously 2.4GHz and 5GHz ( 2.4 is a must because I have many IOT devices). No downgrade possible and it doesn't seem that a working firmware that solves the problems will come up soon. I am so frustrated. It least give us the option to downgrade ...

3
3
#12
Options
Re:[Solution] Wi-Fi speed drops down after updating Deco M4 to the latest 1.5.0 firmware
2021-09-15 06:30:33

@Billmanakos 

Hi,

Could you please help me check the following information;

1. How did you notice that WAN speed drop from 100/10 to 10/10?

2. How much internet bandwidth is provided by the ISP?

As for the wireless instability, will you notice any Deco turn red?

Did all the mobile devices drop the connection?

How often did the connection drop out?

Have you tried to change a new Deco as the main Deco:

How to Setup the Satellite Deco to be the Main Deco?

0
0
#13
Options