AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor
AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor
2020-12-27 03:35:23 - last edited 2020-12-27 15:03:38
Model: Archer T6E  
Hardware Version: V2
Firmware Version:

Hi,

 

I've read a lot of threads on forums with people having connection issues with T6E.

My problem is when using a second monitor, if I extend the image to a second screen, the speed drops to almost zero sometimes, otherwise stays around 1/3 of the expected.

In another scenario, if I boot the Windows with the second monitor enabled, I can't even connect to the wifi, it only says that it is not possible.

Everything was working fine until around October and after a Windows update (I don't remember the version thou) this nightmare started. 

 

I already tried the following drivers:

- Archer T6E_V2_200508_Win10

- Archer T6E_V2_200603_Win10

- Archer T6E T9E_ASUS driver_7.35.351.0

 

My OS is always up to date, currently at version "20H2 - 19042.685" - Windows 10.

The router works fine, it is an Archer C7 - AC1750, I don't have any issues with the other devices connected.

I did some tests with a Wireless USB adapter also and it worked fine with a second monitor.

  0      
  0      
#1
Options
3 Reply
Re:AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor
2020-12-30 02:19:37

@Julian_N 

 

Do you mean this issue occurs after you updated the Windows 10 system? Is there any setting related to the second monitor on the Windows 10?

 

What if you unplug this T6E from the Windows 10, leave it connect to the router with an Ethernet, will it work properly with the second monitor enabled?

VPN Survey for Routers | Allow us to Understand Your VPN Service Requirements.
  0  
  0  
#2
Options
Re:AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor
2021-01-04 00:01:11

 

Kevin_Z wrote

@Julian_N 

 

Do you mean this issue occurs after you updated the Windows 10 system? Is there any setting related to the second monitor on the Windows 10?

 

What if you unplug this T6E from the Windows 10, leave it connect to the router with an Ethernet, will it work properly with the second monitor enabled?

 

 

Thanks for the reply. 

Yes, this issue started after a Windows 10 update, around October, before that it was working fine.

 

I can't test with an Ethernet, because I don't have a cable long enough to reach it. 
I already tested using an old USB Wifi adapter (which is also a TP-Link product, model TL-WN821N) and the problem did not occurred.
That why I don't think there is a problem with any configuration with the second monitor.

I also have 2 other notebooks and 2 smartphones connected to this router, and their speed is normal.

 

It seems that in this other thread, some users have a similar problem with a second monitor and higher resolution.
https://community.tp-link.com/en/home/forum/topic/204498?page=3

 

I ran some tests based on the above thread:

 

-Main Monitor (1920x1080):

Protocol:    Wi-Fi 4 (802.11n)
Bandwidth:    5 GHz
Channel:    157
Connection speed (Rx/Tx):    866/866 (Mbps)
Manufacturer:    TP-Link
Description:    TP-Link 802.11ac Network Adapter
Driver version:    6.30.223.228
Speed Test: 110Mbps


I tried to force connection to a 5GHz, but as soon as I change the monitor settings to Dual or Second monitor, the 5GHz just vanishes.
If I revert the config to the main monitor, it shows again.

 

- Second monitor only (tested with resolution 2560X1080 and 1920x1080):
Bandwidth:    2,4 GHz
Channel:    10
Connection speed (Rx/Tx):    866/39 (Mbps)
Speed test: 980Kbps (yes it's Kbps)

 

- Dual monitor:
Bandwidth:    2,4 GHz
Channel:    2
Connection speed (Recepção/Transmissão):    866/144 (Mbps)
Speed test: 6.1Mbps

 

I omitted the fields that were the same as the main monitor.

  0  
  0  
#3
Options
Re:AC1300 - Archer T6E slow speed when using a second monitor
2021-01-04 09:52:23

@Julian_N 

 

Thank you very much again for all the details, we have reported the issue to the support engineers, they will likely reach out to you via email to continue to troubleshoot your issue.

VPN Survey for Routers | Allow us to Understand Your VPN Service Requirements.
  0  
  0  
#4
Options

Information

Helpful: 0

Views: 722

Replies: 3

Related Articles