Slow internet in Windows 10/11 at 2.4/5GHz with Archer T6E | AC1300

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.

Slow internet in Windows 10/11 at 2.4/5GHz with Archer T6E | AC1300

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
Slow internet in Windows 10/11 at 2.4/5GHz with Archer T6E | AC1300
Slow internet in Windows 10/11 at 2.4/5GHz with Archer T6E | AC1300
2021-11-20 17:30:47 - last edited 2021-11-20 17:32:03
Model: Archer T6E  
Hardware Version: V2
Firmware Version: 6.30.223.228

Hello,

 

Last weekend I ordered the TP-Link Archer T6E | AC1300 via bol.com for my personal computer. The drivers were installed via the supplied diskette. Then I downloaded and installed the latest drivers from the website.

 

However, the drivers do not work well at all.

 

With the T6E I only get around 30 to 50 mbit/s while all other devices in the same place easily reach 300 mbit/s which is my maximum internet speed. The antennas are correctly aligned and have a good connection to the router. 

 

I find it striking that the year 2014 is stated in the description of the latest driver in hardware manager. TP-Link is still selling the product but supplying outdated and buggy drivers.

 

Despite that, I tried to improve the connection.

 

The steps I took:
- Drivers reinstalled and updated. (Hardware manager says it is 6.30.223.228 while the website says it is V1&V2_200508_Win10 which is confusing.)

- Switched between 2.4 and 5GHz. (At 2.4Ghz I never even reached 10mbit/s.)
- Moving the PC closer to the router. (Even at 1 metre it was the same.)
- Antennas repositioned. (At best 50mbit/s.)
- Tried other drivers from Asus and Broadcomm. (They improved the speed to 150mbit/s.)

- Tried solutions at the TP-Link community. (Did not work and most posts are years old by now.)

 

When I was browsing the internet, I found a lot of people who have the same issue, especially on 5GHz connections. All their solutions did not work in my case.

 

Additional information
- Windows 10 21H1 (Works as bad on Windows 11 21H1 and Linux Ubuntu.)
- Hardware version of T6E is V2.
- Link speed router is 585mbit/s. (Ziggo Connectbox.)
- 5GHz connection at channel 44. (Other channels did not improve the speed at all.)

 

Does anyone know how I can get the same internet speeds with the T6E as the other devices? It would be very helpful.

 

Thank you in advance,
Thomas

  0      
  0      
#1
Options
1 Reply
Re:Slow internet in Windows 10/11 at 2.4/5GHz with Archer T6E | AC1300
2021-12-07 03:48:54 - last edited 2021-12-07 03:49:32

Hello @Thobov 

Sorry for the late response, thank you very much for the detailed and clear post. You may try some suggestions here: 

1. Try Archer T6E  the latest official driver of 2020

https://www.tp-link.com/en/support/download/archer-t6e/

2. You may also try this chipset driver for Archer T6E:

https://static.tp-link.com/2019/201911/20191129/T6E Driver_BCM_4352_QAM256_win10_beta.zip

3. (Try a different 5Ghz WiFi channel) and change Channel width to 80Mhz.

 

If same concern persists, can I have a photo of 5Ghz speed test result and 5Ghz link speed of T6E computer & another device located in the same location? 

Can I have a photo of motherboard of computer, thank you

 

  0  
  0  
#2
Options

Information

Helpful: 0

Views: 1674

Replies: 1

Related Articles