connection issue TL-WPA7617 kit

connection issue TL-WPA7617 kit
connection issue TL-WPA7617 kit
2021-11-28 18:54:45

I have had a AV500 fitted and working for years with no problem but have purchased a TL-WPA7617 kit to upgrade so we can extend the wifi but it will not hold its connection like the AV500 at all, i get 4 lights for a few seconds then it drops connection for 10-15 seconds then connects for a few seconds and then disconnects, I have even purchased a second set to see if I had a faulty unit but they are exactly the same

trying to connect to a virgin media router

advice would be gratefully appreciated, i'm not tech savvy so be gentle (hence buying a plug n play unit) 

2
2
#1
Options
9 Reply
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-11-30 10:22:10 - last edited 2021-11-30 12:40:55

Hello @MartinG88 

Thank you for your post, here are some tips that may help with the concern, just  give it a try: 

1. Ensure your Powerline Kit  are on the latest firmware: 

Firmware for TL-WPA7617 : https://www.tp-link.com/support/download/tl-wpa7617-kit/#Firmware

Firmware for TL-PA7017 : https://www.tp-link.com/support/download/tl-pa7017p-kit/#Firmware

 

2. Check the House Led on powerline KIT, house led OFF mean kit lost pairing to each other,  please refer to case2 in guide below for more suggestion, please check powerline rate and share a photo:  What should I do if connection is not stable when the device is connected to TP-Link Powerline Adapter?

 

3. May I know do you use the old kit with new kit use only TL-WPA7617kit only, it is recommended to test new KIT only to help exclude the issue. You could refer to Part2-2 for more details: How can I select the powerline device?

 

When issue happens,  is the Wi-Fi connected but no Internet, or Wi-Fi disconnects or reports error and recover by itself? Many thanks.

0
0
#2
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-11-30 10:31:04 - last edited 2021-11-30 10:43:07

@Solla-topee 

thank you for your reply I will try your advice if I am able to, I was using it on its own completely removing the old units 

 

I was connecting to the wifi no problem with the laptop and Amazon fire stick no problem was just getting no internet with the two centre lights coming on for a few seconds then going off for a longer period of time so connecting to the internet for a few seconds then losing connection 

2
2
#3
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-11-30 12:39:43

Hi @MartinG88 Thank you for more case details! If the house led goes off on the powerline units, that could be caused by the interference or poor powerline environment, i attach a guide a above you may give that a try later. 

0
0
#4
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-11-30 13:01:00
thank you, it just seems strange that the smaller much older AV500 has been working fine for years but I plug these more advanced ones in to exactly the same locations and it doesn't connect as expected
0
0
#5
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-12-07 12:53:52

Hello @MartinG88 

Do you mean the House Led & Ethernet goes off, if so, PLC seems to enter power save mode, you could turn that off and see if that helps: 

How to enable/disable power saving mode on powerline adapters?

 

 

0
0
#6
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-12-07 14:15:27

@Solla-topee yes its those two lights, I tried working out the power saving mode with my phone app but couldn't access the settings shown on the link, it looked nothing like that, it was still dropping out when it was in use as it was also connected to a virgin media tevo box not when it was idle but i'll try again, if that doesnt work then they are being returned, i need something that will just plug and play without a fuss a bit like my original ones without having to download an app on a device to control them 

0
0
#7
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-12-13 06:25:36

Hello @MartinG88

You may try tpPLC Utility software on a laptop/ computer to disable power save mode.

https://www.tp-link.com/en/support/download/tl-wpa7617-kit/#Utility

I will create a support email for your concern to investigate further, if you wish to  try some others troubleshoot before return windows, please reply the support email, thank you. 

 

0
0
#8
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-12-28 04:25:35

@MartinG88 hey Martin did you ever figure out the issue you were having it seems that I'm have the same problem and love to know how to fix it thank you 

0
0
#9
Options
Re:connection issue TL-WPA7617 kit
2021-12-29 10:58:17 - last edited 2021-12-29 10:59:27

Hey @Seastros 

Can you start a new thread here and help describe the concern or issue so we could help look into it further.

May I know the House Led is ON/ OFF when issue happen if powerline has unstable issue? 

Here are some basic troubleshooting which you could give it a try: 

 What should I do if connection is not stable when the device is connected to TP-Link Powerline Adapter?

Thank you.

0
0
#10
Options