Deco M5 Intermittently Limits 100mbps Upload Speed to 6mbps. Design flaw?

Deco M5 Intermittently Limits 100mbps Upload Speed to 6mbps. Design flaw?
Deco M5 Intermittently Limits 100mbps Upload Speed to 6mbps. Design flaw?
2020-08-21 16:07:55 - last edited 2020-08-21 16:19:38
Model: Deco M5
Hardware Version:
Firmware Version: 1.4.7 Build 20200725 Rel. 63377

I switched from Xfinity to CenturyLink fiber because I need a higher upload speed than 6mbps for my internet usage. Now I should be getting 100/100 speeds, but for whatever reason the Deco M5 seems to be limiting that speed to 6mbps for any connected devices over wi-fi or ethernet. I know it's the Deco limiting the speed because when I perform a speed test in the Deco app it shows the correct 100/100 speed, but speed tests on individual devices show 100/6. I say it's intermittent because sometimes on device update / reboot / factory reset I'll notice the upload speed for individual devices is up to the appropriate 100mbps, only to drop down to 6 again at an unknown time later (usually works for a day). Searching through community threads here, it seems like a handful of people have reported very similar issues with other TP-Link products, and none seem to have found a consistent solution. Is this simply a design flaw? I'd rather fix this than have to return it and find a new router. Thanks.

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Deco M5 Intermittently Limits 100mbps Upload Speed to 6mbps. Design flaw?-Solution
2020-08-21 16:19:28 - last edited 2020-08-21 16:19:38

I tried live chat earlier today to see if there was anything else I could try, and actually received an email from a supervisor just now with something very helpful and wanted to share it here.

 

1. Please set QoS as standard. Open Deco app, go to more-Qos.
2. Please clear all high priority. In QoS page you can see device priority, click high priority and then you can clear them.
3. Meanwhile, you can disable the anti-virus function on the Deco app.

 

After that, please connect to the main deco by wired cable and test the speed.

 

I had actually forgotten that I set one device up as high priority. After clearing that, I ran a speed test that came out to the proper 100/100mbps. I'll reply again here if the issue reverts again, but I think it might stick this time. Thanks!

Recommended Solution
2
2
#2
Options
1 Reply
Re:Deco M5 Intermittently Limits 100mbps Upload Speed to 6mbps. Design flaw?-Solution
2020-08-21 16:19:28 - last edited 2020-08-21 16:19:38

I tried live chat earlier today to see if there was anything else I could try, and actually received an email from a supervisor just now with something very helpful and wanted to share it here.

 

1. Please set QoS as standard. Open Deco app, go to more-Qos.
2. Please clear all high priority. In QoS page you can see device priority, click high priority and then you can clear them.
3. Meanwhile, you can disable the anti-virus function on the Deco app.

 

After that, please connect to the main deco by wired cable and test the speed.

 

I had actually forgotten that I set one device up as high priority. After clearing that, I ran a speed test that came out to the proper 100/100mbps. I'll reply again here if the issue reverts again, but I think it might stick this time. Thanks!

Recommended Solution
2
2
#2
Options