Archer A20 slow speed, appears to be resetting?

Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-20 06:06:20
Model: Archer A20
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.1.1 Build 20191026 rel.10453(5553)

My internet connection has been getting slow on me lately.  Whenever it gets slow, I log in & reboot the cable modem (Cox) and my router.  This usually works to speed things back up for awhile.  Over the last couple days it's happened to me twice.  I pay for Gigabit down (950Mb) and 35Mb up.  When I ran speedtest earlier on my pc, I was getting 90Mb up & 0.46 down!  Working from home, this is not cutting it for remote desktops.  I switched my wire from running into the Archer A20, to run directly into the 2nd port on my cable modem & was immediately getting 931Mb down & 34Mb up!!!  Reboot router, switch back to A20, my speeds get better at 625Mb down/28Mb up, which is servicable (but still curious about the drop).

 

When I look at the System Log (snippits below), it looks like when things really bog down, it's going through some sort of initialization/reboot every minute until I get sick up it (I'm assuming) and log in to reboot everything.

 

Any thoughts? 

 

Thanks,

Ian

 

Once instance:

75

2021-01-18 17:11:57

Remote Management

INFO

[4191] Service stop

76

2021-01-18 17:11:46

NAT

INFO

[3167] IPSEC ALG enabled

77

2021-01-18 17:11:46

NAT

INFO

[3167] L2TP ALG enabled

78

2021-01-18 17:11:46

NAT

INFO

[3167] PPTP ALG enabled

79

2021-01-18 17:11:46

NAT

INFO

[3167] H323 ALG disabled

80

2021-01-18 17:11:45

NAT

INFO

[3167] Initialization succeeded

81

2021-01-18 17:11:45

NAT

INFO

[3167] Initialization succeeded

82

2021-01-18 17:11:36

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN1_OFF

83

2021-01-18 17:11:36

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN0_ON

84

2021-01-18 17:11:36

Led Controller

INFO

[1277] Start to run LAN_ON

85

2021-01-18 17:10:43

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN1_OFF

86

2021-01-18 17:10:43

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN0_OFF

87

2021-01-18 17:10:43

Led Controller

INFO

[1277] Start to run LAN_ON

88

2021-01-18 17:10:43

NAT

INFO

[366] Initialization succeeded

89

2021-01-18 17:10:42

NAT

INFO

[366] Initialization succeeded

90

2021-01-18 05:01:30

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN1_ON

 

And another time:

25

2021-01-19 17:24:26

Remote Management

INFO

[4544] Service stop

26

2021-01-19 17:24:15

NAT

INFO

[3060] IPSEC ALG enabled

27

2021-01-19 17:24:15

NAT

INFO

[3060] L2TP ALG enabled

28

2021-01-19 17:24:15

NAT

INFO

[3060] PPTP ALG enabled

29

2021-01-19 17:24:15

NAT

INFO

[3060] H323 ALG disabled

30

2021-01-19 17:24:13

NAT

INFO

[3060] Initialization succeeded

31

2021-01-19 17:24:13

NAT

INFO

[3060] Initialization succeeded

32

2021-01-19 17:24:04

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN1_OFF

33

2021-01-19 17:24:04

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN0_ON

34

2021-01-19 17:24:04

Led Controller

INFO

[1277] Start to run LAN_ON

35

2021-01-19 17:23:11

NAT

INFO

[29655] Initialization succeeded

36

2021-01-19 17:23:11

NAT

INFO

[29655] Initialization succeeded

37

2021-01-19 17:23:10

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN1_OFF

38

2021-01-19 17:23:10

Led Controller

INFO

[1277] Start to run WAN0_OFF

39

2021-01-19 17:23:10

Led Controller

INFO

[1277] Start to run LAN_ON

40

2021-01-18 17:12:55

UPnP

INFO

[9635] Service start

 

0
0
#1
Options
5 Replies
Re:Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-20 12:32:28

@azzi9 

 

I don't know, that log isn't what I see on my A20:

 

 

Same firmware as well.

 

Even my router reboot from a few days ago doesn't look like yours?

 

I suggest contacting Support.

2
2
#2
Options
Re:Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-27 19:20:11

@IrvSp thanks for the reply!

 

I had copied/reformatted the log to paste here.  I guess screenshot would have made more sense. :)

 

I have reached out to support & am playing the email game.  I now have my router set to automatically reboot every morning & the slowdown has gotten better, but it still drops out 1-2 times a day.  Today it was during the middle of a meeting I was supposed to be participating in.  If this was some $20 router, I'd likely just trash it & get something better.  But it's not. :(

 

0
0
#3
Options
Re:Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-27 22:17:59

@azzi9 

 

I keep my router connected to a UPS, just in case we have a power glitch. Some router's do not like being on Surge Protector's either.

 

You could be experiencing an electrical problem possibly. Use a different outlet if possible, not on the same line, as a test.

 

Possible you have a faulty power supply too I guess?

0
0
#4
Options
Re:Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-28 00:07:46

@IrvSp I'm on a APC ups, that's powering my switch, cable modem & server as well.  I haven't seen any errant behavior on those (unless it's been masked by these?

 

But I'll go ahead and run an extension cord across the living room to grab an outlet on a different circuit.  I'm willing to try damn near anything at this point!

0
0
#5
Options
Re:Archer A20 slow speed, appears to be resetting?
2021-01-28 00:29:45

@azzi9 

 

Uhh, unless the APC unit isn't working, you probably are wasting your time. You can look via a desktop app at the log on the APC, that would tell you for sure.

0
0
#6
Options