Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable

Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-01-14 15:03:14 - last edited 2020-01-15 03:41:45
Hardware Version: V2
Firmware Version: Versione Firmware:0.2.0 0.9.1 v0070.0 Build 170719 Rel.63031n

Hi,

I've received the modem Sunday, I've installed it and configured it, the wired connection works, the internet connection works, the Wireless 2.4GHz works,

 

The Wireless 5Ghz on the configuration application is configured and working but is not available between the wireless networks to connect from any device.

 

Previously I had another TpLink modem that had both 2.4 and 5.0 GHz networks and both were visible and usable by all devices in my home.

 

This is the screenshot of the Tplink software

 

This is my wireless configuration and as you can see the only wireless visible is the 2.4GHz.

 

Can you tell me how to proceed.

Regards

Sabrina

0
0
#1
Options
10 Replies
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-01-15 03:40:37 - last edited 2020-01-15 03:41:45

@SabrinaC 

 

Hello Sabrina, from the picture attached, only one 2.4Ghz network detected; please confirm whether this device supports 5GHz; and please verify whether all your devices cannot detect the TP-Link 5GHz. 

 

If your device can detect other 5GHz networks, you can use wifi analyzer or some third party to get the channel used; Then you can login to the web UI of the Archer VR400 to change the wireless channel. 

 

Besides, you can hard reset it and verify whether you can detect the default wireless networks. 

 

Good day. 

0
0
#2
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-01-16 09:22:39

@Kevin_Z 

 

Kevin, buongiorno e grazie per la risposta, ho effettuato ulteriori test ieri sera e ho verificato che la rete a 5GHz si vede a tratti si, a tratti no da tutte le device wireless,

ho provato a connettere sia il portatile che il telefono Android che hanno entrambi una scheda wireless dual band e quindi dovrebbero connettersi.

Dopo ulteriore test ho verificato che la rete 5G è apparsa quando ho disconnesso la 2G. come si vede qui sotto.

 

 

 

 

Selezionandola e dando la password corretta per il sistema inizia la connessione ma ad un certo punto viene rifiutata e la device passa di nuovo alla 2.4GHz.

A questo punto assumo che le device non siano compatibili con la versione della 5GHz del modem, ma mi piacerebbe capire se ci sono dei test che io possa fare

per capire se il problema sono le device o se c'è davvero qualcosa che non va o non è configurato correttamente sul router.

 

saluti

Sabrina

0
0
#3
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-01-16 09:29:00
Sorry I've written in italian, so I translate here: I've made further tests and discovered that the 5GHz wireless appears when I disconnect the devices from all Wireless Networks. I've tried to connect both Laptop and Android Smartphone to the 5GHz and the connection starts, the password is asked and I give it correctly, but after a few seconds the connection is refused and the device reconnects to the 2.4GHz. At this point it looks like the problem is that the devices are not compatible with this 5GHz version. Is there a way to be sure the problem is in the devices and not in something related to the Wireless configuration? Thanks Sabrina
0
0
#4
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-05-18 12:55:29

@SabrinaC 

Hi Sabrina,

 

I confirm to face the same identical issue:

- 5GHz band

- No other wifi ssid/signals (checked with wifi scanner)

- different client devices

- different wifi standards (a, n, ac)

- different band (auto, 20MHz, 40MHz, 80MHz)

 

always the ssid is only sometimes visible, many times auto authentication fails, few times connection is extablished.

I see online that this is a common issue so i guess it's FW problem.

Please solve, VR400 without 5GHz is not worth the money.

 

If using 2.4GHz band, everything works like charm.

 

My HW: Archer VR400 v2 00000000
My FW: 0.2.0 0.9.1 v0070.0 Build 170719 Rel.63031n
 

 

 

0
0
#5
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-05-29 15:49:12 - last edited 2020-05-29 16:05:25

@guZ having the same problem with 5g band! I have just replaced the previous awful w8960N and realized that the 5g band is nowhere to be found!! Not from my iPhone 11 Pro nor my retina MBPro! Have to say that this a huge disappointment!! Probably I'll return it back tomorrow. 

0
0
#6
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-07-09 09:16:28

@SabrinaC - Set the band/Channel Width: to 40mhz

2
2
#7
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-08-05 09:46:25

@Elneppy 

 

Didn't work for me :(
Any other suggestions?

0
0
#8
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-08-05 13:45:36

@jdawg2020 

Do a manual firmware update even if your router GUI shows that it is up to date. 

0
0
#9
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
2020-08-13 16:06:13 - last edited 2020-08-13 16:07:57

@SabrinaC 

 

I confirm to face the same issue on my new device.

 

Device detail:

Hardware Version:Archer VR400 v2 00000000

Firmware Version:0.2.0 0.9.1 v0070.0 Build 170719 Rel.63031n
 
5GHZ SSID would be visible when I changed the channel width from Auto to 40MHZ.
It will be hidden if I set it back to 80MHZ, disappointed !!!
 
0
0
#10
Options
Re:Archer VR400 New Installation, Wireless 5GHz Is not visible/usable
11 hours ago

@SabrinaC Same here the same 5G not visible to my devices

0
0
#11
Options