TL-WA1201 System Log shows unexpected errors

 
TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-11-22 21:47:26 - last edited 2021-11-22 03:52:44
Model: TL-WA1201
Hardware Version: V2
Firmware Version: 1.0.1 Build 20200709 rel.66244(4555)

I set this new unit up with Ping enabled and Boot Schedule enabled for 3.00am on each Sunday morning. I found a series of errors in the Log for the 3.00am re-boot . I re-booted manually to see what happened and the same series of errors were recorded including a false 'factory reset' which never happened; also the 3.00am errors were deleted. Has anyone any idea what the errors mean and why they appeared? It looks like suspect firmware coding and why doesn't the User Guide list the error codes?

 

System Log:

 

(See attached)

File:
syslog-2020-11-22.logDownload
1
1
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors-Solution
2021-04-08 09:09:58 - last edited 2021-08-13 07:35:14

Update 8/13 

 Hi everyone, 

Thank you for your kind feedback. After confirmed with the seniors,  here is the clarification  for the logs that you probably worried about. 

As a summary, the Led Controller log error does not mean any improper behavior of the AP, AP should work fine while these log occurs

Model TL-WA1201 will create log  starting with  [led-controller] every time when it is trying to configure the LEDs ,  the related logs are more of  false positive to the LED issue which does not actually exists, please feel rest assured to use the AP and ignore the LED- controller log

 

Here is how the TL-WA1201's log  look like: 

" 2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <3> 288753 Config importing failed
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <7> 288009 Failed to read WAN1_ON
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <7> 288007 Failed to match led WAN_INET
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <3> 288753 Config importing failed
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <7> 288009 Failed to read WAN0_OFF
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <7> 288007 Failed to match led WAN_LINK
2020-11-22 18:33:56 led-controller[647]: <6> 288051 Start to run LAN_ON
2020-11-22 18:33:29 led-controller[647]: <3> 288753 Config importing failed
2020-11-22 18:33:29 led-controller[647]: <7> 288009 Failed to read WAN1_ON
2020-11-22 18:33:29 led-controller[647]: <7> 288007 Failed to match led WAN_INET
2020-11-22 18:33:29 led-controller[647]: <3> 288753 Config importing failed
2020-11-22 18:33:29 led-controller[647]: <7> 288009 Failed to read WAN0_OFF" 

 

If you encounter other issue while using the access point,  feel free to create a new thread  here with case details ,thank you. 

 

 

Recommended Solution
0
0
#15
Options
23 Reply
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-11-25 21:21:00

@DaiB This is an update. In addition to unexplained errors in the log file on this brand new unit, I did a re-boot remotely off-site and first time it was fine. The second time it just disappeared off the web browser and an arp -a doesn't show it. So I've given up on this model and gone for a Vigor AP 810 which is working fine with no Log file errors. I have also returned 2 more brand new WA1201 models to the supplier. How can TP-Link sell a product that simply doesn't work reliably?

0
0
#2
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-11 02:44:57

@DaiB 

Hi, Thank you very much for your time and patience.

Rebooting will clear the previous logs.

And we would forward the log to the senior engineers to see if there is any specific issue.

And if anyone had the same issue, please also save the system log and send me a private message for notice.

 

Thanks a lot.

0
0
#3
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-11 08:51:49

@TP-Link Hi. Thank you for your reply. I have now taken the unit out of service as it disconnected again and stopped transmitting. I found all the lights on. If I can I will copy the log file and send it to you. I have had this type of problem with existing WA801 and WA901NDs which implies some basic software issues and lack of beta testing? Regards

0
0
#4
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-11 22:22:29

@TP-Link i have the same errors. Access point freeses after a few hours to 2 days .

0
0
#5
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-11 22:32:53
Interesting. What I don't understand is why the TP-Link engineers don't just take a brand new unit, switch it on, re-boot and look at the Log. I guarantee it will show the same Failed operations as many of us have seen together with freezing. There is a very basic problem here which is so bad I would suggest the product needs to be withdrawn until the problem is understood?
1
1
#6
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-12 09:51:11

@DaiB did You try to run the router on factory firmware?

I did update just after i bought it , so i dont know if the problem exist on older firmware.

0
0
#7
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2020-12-12 10:34:08

@Nera0666 Hi. No the Access Point came with the latest firmware already installed so I didn't make any changes.

1
1
#8
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2021-01-16 21:31:51

 

I too have the exact same issue; however, my problem also has bad download speed, on a symmetrical gigabit connection.

I can upload at the maximum bandwidth this access point offers, but I can never get it past 200mbit on the download.


I spoke to one of your support agents yesterday about this, however, they were not interested in the unusual errors in the log and gave me a list of things I can do to improve my Wi-Fi speeds. However, I kept reminding them, that I have another TP-Link device, the Archer C7, with the exact same settings, and same location, exhibiting none of these problems.

 

I have received my replacement today from Amazon, with the exact same issues.


Before I request a refund on this device and sent two units back….

 

Is there anything you can do to help?

Lee

0
0
#9
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2021-01-18 07:01:47

@HackmanSlim 

Hi, thank for your feedback.

We would like to forward your case to the senior engineers directly.

Please have a look at your email box later.

Thank you very much.

1
1
#10
Options
Re:TL-WA1201 System Log shows unexpected errors
2021-01-26 10:42:13

I have a similar problem, my access point hangs and can only be recovered by a reboot.

 

I ordered the access point on 1st Oct 2020 and have had a problem with it hanging ever since. So far I have tried:

 

  • a scheduled reboot at 3am every day
  • a reboot on failed ping
  • emailing the system log at 02:59 every day (just before the reboot)

 

But none of these have stopped the device from hanging. It can go for several days without hanging, then hang after just a few days. There does not seem to be any reason or pattern.

 

From the log:

 

Hardware Version: TL-WA1201 v2.0
Software Version: 1.0.0 Build 20191204 rel.41918

 

 

Is there anything I can do to stop this?

0
0
#11
Options