Wifi extender connected but no internet

Wifi extender connected but no internet
Wifi extender connected but no internet
2021-01-03 12:11:48 - last edited 2021-01-06 07:28:01

We have a TL-WPA4220 kit which was working fine until we removed the adapter from the plug socket to decorate. Now we don't seem to be able to get internet from the extender despite it showing as being connected. We have reset the router, reset the adaptor, followed all the FAQs and still no joy. We do have a different IP address at the main router from that which we get at the extender - I'm sure if this relevant. Can anyone help please?

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Wifi extender connected but no internet-Solution
2021-01-04 23:07:26 - last edited 2021-01-06 07:28:01

@Popsicle 

 

No worries, sorry for the slow reply!   Here is the lowdown on how to fix this

 

You would be best plugging into your router and see what is it, namely 1.x or 0.x    lets say its 1.x

 

On the one that is reading as 0.x (the odd one out) connect to it via a LAN cable using a laptop or desktop.. you will need to change the IP address on the laptop/desktop to STATIC and set it for 192.168.0.123, subnet mask of 255.255.255.0   and default gateway set for the IP of the homeplug..

 

you should then be able to connect to the homeplug device using the ip address and access the web interface.. log in using admin admin unless you have changed it and under the LAN settings section.. change the IP to something on the 1.x range .. i usually set my homeplugs as 1.200 and 1.201  etc etc    its sometimes better to have this statically set rather than via DHCP, but not required.

 

Change the desktop/laptop back to DHCP and test this.. you should now all be on the 192.168.1.x range and working again

 

Any hassle with this just drop me a message back.. :)

 

 

Recommended Solution
2
2
#4
Options
5 Reply
Re:Wifi extender connected but no internet
2021-01-04 17:49:08

@Popsicle 

 

Hey

 

As long as the first 3 sections of the IP address are the same this will work, for example    

 

192.168.1.23  will talk to   192.168.1.123

 

192.168.1.23  will NOT talk to   192.168.0.123

 

I would check the device are on the same range, namely the 3rd number (in bold).

 

Hopefully this helps! :) 

0
0
#2
Options
Re:Wifi extender connected but no internet
2021-01-04 20:07:17

@Philbert 

Hi

 

Many thanks for your advice.

 

The first 2 sections of the IP address are the same, but the 3rd section IS different. 
 

On the main router the 3rd section is 1, but when connected to the TP Link extender the 3rd section of the IP address switches to a 0.

 

So I think you've helped to identify the problem, but would you be able to advise how I can fix that please.

 

Many th

0
0
#3
Options
Re:Wifi extender connected but no internet-Solution
2021-01-04 23:07:26 - last edited 2021-01-06 07:28:01

@Popsicle 

 

No worries, sorry for the slow reply!   Here is the lowdown on how to fix this

 

You would be best plugging into your router and see what is it, namely 1.x or 0.x    lets say its 1.x

 

On the one that is reading as 0.x (the odd one out) connect to it via a LAN cable using a laptop or desktop.. you will need to change the IP address on the laptop/desktop to STATIC and set it for 192.168.0.123, subnet mask of 255.255.255.0   and default gateway set for the IP of the homeplug..

 

you should then be able to connect to the homeplug device using the ip address and access the web interface.. log in using admin admin unless you have changed it and under the LAN settings section.. change the IP to something on the 1.x range .. i usually set my homeplugs as 1.200 and 1.201  etc etc    its sometimes better to have this statically set rather than via DHCP, but not required.

 

Change the desktop/laptop back to DHCP and test this.. you should now all be on the 192.168.1.x range and working again

 

Any hassle with this just drop me a message back.. :)

 

 

Recommended Solution
2
2
#4
Options
Re:Wifi extender connected but no internet
2021-01-06 07:32:00

@Popsicle 

Hi,

If your adapter is TL-WPA4220 v3 and V4, there is also a beta firmware which would turn off the DHCP function when the 4220 used the static IP address;

https://static.tp-link.com/2020/202012/20201224/TL-WPA4220_V4(EU).zip

https://static.tp-link.com/2020/202012/20201224/Tl-WPA4220_V3(EU).zip

 

How to update the firmware:

https://www.tp-link.com/en/support/faq/1614/

 

Thank you very much for all your patience.

0
0
#5
Options
Re:Wifi extender connected but no internet
2021-01-07 12:02:09

@Philbert 

 

Hi

 

Thank you for your advice.

 

It's all up and working again now😀

0
0
#6
Options