P100 wifi connection issue

P100 wifi connection issue

P100 wifi connection issue
P100 wifi connection issue
2022-11-13 23:05:32
Tags: #P100

Hello, 

 

I bought four P100 plugs and tried to set them

Up today. 
 

When I plug one in my living room, with my actual router the plug doesn't connect to the wifi. I sit close to the router and nothing.
 

when I plug one into my dining room, which has a wifi booster it connects with no problem - I sit on the opposite corner to the booster and it still connects. 

 

has anyone experienced this? I need one in my living room and one in the dining room.

 

thank you! 
 

 

  0      
  0      
#1
Options
4 Reply
Re:P100 wifi connection issue
2022-11-14 09:08:18

Hi  @Smarthomenewbie !

Thank you for reaching us at TP-Link community. 

 

For this issue, please try to swap the positions of the two plugs, and check if the problem follows a specific device.

Tapo P100 only supports the 2.4GHz network, if your router is a dual-band router which broadcasts only one SSID (WiFi name), please try to separate the 2.4GHz and 5GHz WiFi on your router, and reconnect Tapo P100 to the 2.4GHz WiFi.

 

 

Quick Survey! Design your own Tapo camera APP UI here!
  0  
  0  
#2
Options
Re:P100 wifi connection issue
2022-11-14 09:21:33

  @Wayne-TP 

 

thank you for getting back to me. 
 

I just tested two more plugs and they have the same issue. They won't connect in the living room with the actual router. 
 

I read some guides yesterday and split my signal so I have now have two ssid, one with 5ghz and the other on 2.4ghz - it hasn't helped. 

 

Thank you, 

  0  
  0  
#3
Options
Re:P100 wifi connection issue
2022-11-14 18:14:21

  @Smarthomenewbie 5 out of my 7 P110s stopped working yesterday. So it might be something new.

 

On the other hand, the problem started after my wifi access point decided to factory reset itself. So maybe it's that. But *everything* except the 5 P110s happily reconnected after I fixed the wifi access point. Now they won't connect at all.

 

Well, two of them did reconnect, but then they update thieir firmware. And now they won't. Too many things are changing at once for me to understand what is wrong but connecting to wifi should not be this difficult so there might be something funny going on with the smart plugs here.

 

Will start my own thread so as not to hijack this one but suspicion is warranted.

  0  
  0  
#4
Options
Re:P100 wifi connection issue
2022-11-15 16:37:32

  @Wayne-TP The advice to split the SSIDs is fine for a workaround but it is not a long term solution. There is a reason people use the same SSID and band steering. Some of our devices move around the house and the correct band to use depends on where we are. We should not have to turn off this feature to use a smart plug. I would hope that TP-Link also do not consider this an acceptable long term solution.

 

I wonder why a device that can only support 2.4GHz would be affected by band steering anyway. Interoperability issues like this deserve to be investigated.

  0  
  0  
#5
Options

Information

Helpful: 0

Views: 109

Replies: 4

Tags

P100
Related Articles