Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50

 
Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50
Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50
2020-04-19 21:51:57 - last edited 2020-11-12 23:25:07
Hardware Version: V1
Firmware Version: 1.0.6

I just setup a new TP-Link Archer AX50. All of our wifi devices (phones, laptops, tablet, TV) can see the networks (2.4G and 5G) and connected fine except for one: a Lenovo Yoga 700 laptop. It can see all of our neighbor's networks, but not the ones from the AX50.

 

Here's what I've done on the Lenovo:
- Rebooted
- Disabled the network adapter (all available networks disappear), then re-enabled it
- Made sure network adapter driver was up to date
- Found the known networks from our previous router and deleted them
- Rebooted again

Here are the relevant settings from the Lenovo:
- Lenovo Yoga 700-11ISK
- Windows 10 Home build 1903
- Intel Dual Band Wireless-AC 3165 network adapter
  Driver: Microsoft, 10/17/2017, 19.51.8.3 (up to date)
Network adapter properties (that I think might be relevant):
  - 802.11n Channel Width for 2.4GHz = Auto
  - 802.11n Channel Width for 5.2GHz = Auto
  - Wireless Mode = 802.11a/b/g
   
Here are the Wifi settings on the AX50 (both 2.4GHz and 5GHz):
- OFDMA = enabled
- Smart Connect = disabled
- Enable Wireless Radio = checked
- Hide SSID = NOT checked
- Security = WPA/WPA-Personal
- Version = Auto
- Encryption = Auto
- Mode = 802.11b/g/n/ax mixed
- Channel Width = Auto
- Channel = Auto
- Transmit Power = High
- Enable Airtime Fairness = NOT checked
- Enable Multi-User MIMO = NOT checked (5G only)

 

I temporarily enabled the Guest Network on the AX50 and my phone could see it, but the Lenovo could not.

 

The Lenovo is my wife's main computer so if it can't see the wifi then the AX50 goes back. :(

 

Any help or advice would be greatly appreciated.

 

- Mark

0
0
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50-Solution
2020-04-21 21:19:01 - last edited 2020-04-21 21:19:19

@Tony Thanks for the reply, Tony.

 

I solved the issue the other night by changing the Mode from "802.11a/n/ac/ax mixed" to "802.11a/n/ac mixed" as you proposed. I don't have any ax devices right now so this is okay.

 

I solved the problem after I found this discussion the other night and followed the tips in it: Failed to connect some devices to TP-Link wireless router, but all the others work properly?  I came here to post an update and let others know the solution, but couldn't find this thread I started. Now I can see this thread, but can't find the one I just referenced without the direct link. Even using the Search doesn't find it. Weird.

Recommended Solution
3
3
#3
Options
3 Replies
Re:Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50
2020-04-21 15:05:26 - last edited 2020-11-12 23:24:10

@nollmr 

 

I know you mentioned you updated the drivers, but the problem stems from the Intel drivers. I had the same issue on my Lenovo when I first tired to connect to the AX50, didn't see the network. 

 

If you find your latest drivers and you still can not see it you can either use a USB network adapter instead or change the wireless modes on the router so they do not use AX.

0
0
#2
Options
Re:Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50-Solution
2020-04-21 21:19:01 - last edited 2020-04-21 21:19:19

@Tony Thanks for the reply, Tony.

 

I solved the issue the other night by changing the Mode from "802.11a/n/ac/ax mixed" to "802.11a/n/ac mixed" as you proposed. I don't have any ax devices right now so this is okay.

 

I solved the problem after I found this discussion the other night and followed the tips in it: Failed to connect some devices to TP-Link wireless router, but all the others work properly?  I came here to post an update and let others know the solution, but couldn't find this thread I started. Now I can see this thread, but can't find the one I just referenced without the direct link. Even using the Search doesn't find it. Weird.

Recommended Solution
3
3
#3
Options
Re:Lenovo Yoga 700 can't see wifi from Archer AX50
2020-04-21 21:28:09

Okay, just figured out why I couldn't find my earlier post -- there's both an English forum and a US forum:

 

https://community.tp-link.com/en/home/forum/32?page=1

 

https://community.tp-link.com/us/home/forum/32?page=1

 

Not sure how I ended up in one or the other but that explains why I couldn't find the thread.

0
0
#4
Options