RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network

RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-08-02 20:52:52 - last edited 2020-07-17 06:56:39
Model: RE305
Hardware Version: V3
Firmware Version: 1.0.1 Build 20190221 Rel. 63495

 

My host router from ISP Ziggo in Netherlands and the issue with RE305 v3 is only with connecting to the 5GHz host network on a secured mode. I changed the host router security settings between WPA2-PSK & WPA-PSK/WPA2-PSK and suitably changed it RE305 extender, but no luck with RE305 getting connected on 5GHz network. Only if there was no security set in host router for the 5GHz connection, RE305 is able to connect on the 5GHz network and obviously that cannot be solution due to snooping / unsecure connection. When RE305 does the scanning it is able to find the 5Ghz netwok though. So don't suspect an issue with the 5Ghz channel settings either - it is set to 802.11 a/n/ac mixed mode on channel 48.

 

I had a different problem with RE305 v1 and exchanged the router with the retailer and just got a new one which was RE305 v3. In fact for 6 months had range extender setup working fine in RE305 v1, but two weeks ago it started giving the problem with no internet connection after you connect to the network on the extendeter. It's a pity that I now have a problem on day 1 with a new RE305 v3 version - does not go well with confidence on the brand

 

Firmware is also the latest and factory reset is also not helping. Seems to be a bug in the firmware to me (not able to deduce anything else). WPS mode also did not work fyi. Has anyone else faced the issue ?

 

If there is no solution to this, i might have to dump this all together and go for another brand

1
1
#1
Options
1 Accepted Solution
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network-Solution
2020-07-17 06:53:20 - last edited 2020-07-17 06:56:39

@RonaldSpeirsFoo 

Hi, please confirm the below information for us.

1. tell us lights status on the RE305?

2. the model number of the main router?

3. please change the router's 5GHz channel to be 36.40.44 to check if it works.

4. please check if a restart of the extender can solve the issue or not.

5. the screenshot of settings-status and system log to check.

 

If you also have the issue with the RE305 extended 5GHz network, please also check the hardware and firmware version of the RE305.

Your issue in detail and the above information of 1-5 items.

Have a nice day!

 

Best Regards.
Best Solution
0
0
#50
Options
51 Replies
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-08-05 09:33:21

@tesla-s3xy 

 

Sorry for the inconvenience, we will do some troubleshooting first and try to fix it.

 

So now the RE305 V3 won't be able to connect to the secured 5GHz network, right? 

 

First, please reset it one more time by holding the reset button/hole for 1s with the extender powered on,

 

Then click here to set it up with the main router's wifi password. 

 

After that, please verify the led status; especially the 5ghz. 

 

If still the same, please login  to the web UI of RE305 and go to settings-system tools-system log to save the log and send the txt file to us.

 

Besides what is the model number of the main router?

 

Thanks in advance, and have a nice day. 

 

 

0
0
#2
Options
Re:Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-08-05 17:59:12

 

@Kevin_Z , yes that's correct.  RE305 V3 is not able to connect to the secured 5GHz network alone on the host router.  Connecting to secure 2GHZ network or connecting to open/unsecure 5GHZ on the same host router however works without any issues

 

Did all things possible in addition to what you mentioned - Hard reset by pressing the button continously, Firmware downgrade and firmware upgrade back to latest version from https://www.tp-link.com/nl/support/download/re305/#Firmware. However the extender is not connecting the secured 5GHz network. Configuration snapshot below and after I save this, i can't see any LED light against 5GHZ . I am always using only a browser UI via an PC to do the setup

 

There is nothing much in the syslog either - all avaialble logs mentioned below. I have masked the MAC address of my PC here but all it shows is the connection between DHCP server in the extender and my PC connected via ethernet (concluded it from the MAC address seen). Is there a way to enable better logging ? As far as i can see no error has been recorded

 

Hardware Version: RE305 v3.0
Software Version: 1.0.1 Build 20190221 Rel. 63495

2019-01-01 00:10:36 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:10:36 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:09:06 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:09:06 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:07:36 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:07:36 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:06:06 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:06:06 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:04:36 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:04:36 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:03:05 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:03:05 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:01:36 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:01:35 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:00:06 dhcps:Sent an ACK packet to 192.168.0.100
2019-01-01 00:00:06 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:00:06 dhcps:Provided an offer for the client with ip 192.168.0.100
2019-01-01 00:00:04 dhcps:Received a discovery packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:00:04 dhcps:Sent an NAK packet
2019-01-01 00:00:04 dhcps:Received a request packet from X4:4Y:Z8:XF:YE:ZB
2019-01-01 00:00:00 dhcps:DHCP server started

 

The host router is a wireless modem router provided by the broadband provider Ziggo in Netherlands (https://www.ziggo.nl/klantenservice/wifi/modem/connect-box/). I have never had issue with any PC / Phone / Any other device to connect to this 5GHZ networrk. On additional checks the model number seems to be Compal CH7465LG (https://wikidevi.com/wiki/Compal_Broadband_Networks_CH7465LG-LC)

 

Let me know if this is an inherent problem in the extender and whether I should go back to retailer to claim a refund

0
0
#3
Options
Re:Re:Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-08-07 09:28:56

@tesla-s3xy 

 

Thanks for your reply, the current situation is a little weird, to help you fix it, our engineer will email you later and give you some suggestions. 

 

Please wait a while until they reach out to you.

 

Thanks for your understanding and cooperation in advance, and have a nice day 

 

 

0
0
#4
Options
Re:Re:Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-12-11 12:26:05

@Kevin_Z Hello Kevin,

 

I have a same problem. I have TP-Link RE 305 range extender (with the newest frimware) and I use it in repeater mode.

 

The device find 5GHz network, I entered password but the device not able to connect to 5GHz network.

 

I have already tried to reset, restart but de problem is still present.

 

My router is a UPC Connect box (from my internet provider (Hungary)).

 

Can you help me?

 

0
0
#5
Options
Re:Re:Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-12-13 09:58:14

@Muki 

 

Thanks for your feedback.

 

We have released a beta firmware which you can install and test the performance.

 

I will email you the download link later. Please check your inbox. 

 

Good day. 

 

0
0
#7
Options
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-12-15 09:07:21

@tesla-s3xy 

hi, a have same problem, can u send me that beta firmware ? a have router ASUS RT-AC1200+.

0
0
#8
Options
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-12-15 09:19:46
i change canal to 40 and it connect 5G :) lol
0
0
#9
Options
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2019-12-17 06:46:53

@CzuCzuk 

 

Thanks for your updates. glad to hear that you figured it out. 

 

Now you can enjoy the internet with the extender. 

 

If need more help, be free to let us know. 

 

Good day. 

 

0
0
#10
Options
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2020-01-21 09:17:02

@Kevin_Z 

 

Same problem for me. I changed the channel to 40, then 44, then 36. Nothing. It does not work on 5 GHz. Please give me a support email and I'll send you the log.

 

it's a very buggy product.

0
0
#11
Options
Re:RE305 v3 Not able to connect to 5GHz host network
2020-01-23 06:01:45

@Kevin_Z 

 

Hi kevin, the trick does not work for me. Please do you have any advice for me?

 

I canknot use 5 Ghz channel...

0
0
#12
Options