AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings

This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
This thread has been locked for further replies. You can start a new thread to share your ideas or ask questions.
AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2020-06-04 08:59:04 - last edited 2021-12-29 14:24:12
Model: TL-WPA4220  
Hardware Version: V1
Firmware Version:

I am trying to re configure an AV500 because the wireless credentials are now outdated and my current router doesn't have WPS.

I have successfully reset the wired adapter and the AV500 and the ethernet over powerline works but obviously the wireless side needs re configuring since I did the factory reset.

I have installed the recommended utility ( tpPLC ) from the link on the download page for the AV500 and it works fine - I can see the two devices and the transfer speed but strangely it seems to give a different description to the two devices and there is no sign anywhere to setup the wireless sttings on the AV500.

I have tried other things to access the devices web interface but without success

Can anyone help please

Thanks

  1      
  1      
#1
Options
2 Accepted Solutions
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings-Solution
2021-12-29 14:23:48 - last edited 2021-12-29 14:24:12

Hello @BairdCNC 

Thank you for your feedback, some local website may not update the tpPLC Utility yet,  here is a newer tpPLC Utility that improve the compatibility with old model/old versions. 

https://www.tp-link.com/en/support/download/tl-wpa4220-kit/#Utility

Feel free to let me know if this helps!

tpPLC_ Utility _Windows

Download
Published Date: 2021-12-29 Language: English File Size: 72.20 MB

Operating System: Windows 7/8/8.1/10

Modification and bug fixes:
Compatible with more PLC models

Recommended Solution
  0  
  0  
#6
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings-Solution
2021-12-29 16:14:36 - last edited 2021-12-31 11:39:31

@kgee20  I found the answer to out problems in another question about missing woreless settigns in the tpPLC utilty...

 

Basically the tpPLC utility doesn;t support the older WPA4220 V1.0 units, but you can configure the wireless settings via the web-brouser...

 

First connect the WPA to the internet via the tpPLC untiltiy, then connect your laptop to the WPA wirelessly using the default SSID & password as shown bellow. Then the http://tplinkplclogin.net worked for me :-)

 

 

I hope this works for you

Recommended Solution
  2  
  2  
#7
Options
7 Reply
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2020-07-09 08:01:32 - last edited 2020-07-09 08:04:36

@kgee20 

Hello,

 

Here is a FAQ you can refer to change the wireless settings:

https://www.tp-link.com/en/support/faq/1611/

 

If it still not happen, please tell me which step you have troubled and send me a screenshot of it, thank you!

 

Have a nice day!

  0  
  0  
#2
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2021-01-14 20:17:29
Ditto here. So where are all these TP link techies? Thiss is a simple problem !
  0  
  0  
#3
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2021-01-18 05:10:52

@AVodi 

HiThank you for your patience.

Sorry for the delay.

For your case, can I have some screen-shots that the latest version utility, as well as the mobile APP, lacked the option to access the web interface and rename the device?

Thanks very much and wait for your reply.

  0  
  0  
#4
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings-Solution
2021-12-29 14:23:48 - last edited 2021-12-29 14:24:12

Hello @BairdCNC 

Thank you for your feedback, some local website may not update the tpPLC Utility yet,  here is a newer tpPLC Utility that improve the compatibility with old model/old versions. 

https://www.tp-link.com/en/support/download/tl-wpa4220-kit/#Utility

Feel free to let me know if this helps!

tpPLC_ Utility _Windows

Download
Published Date: 2021-12-29 Language: English File Size: 72.20 MB

Operating System: Windows 7/8/8.1/10

Modification and bug fixes:
Compatible with more PLC models

Recommended Solution
  0  
  0  
#6
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings-Solution
2021-12-29 16:14:36 - last edited 2021-12-31 11:39:31

@kgee20  I found the answer to out problems in another question about missing woreless settigns in the tpPLC utilty...

 

Basically the tpPLC utility doesn;t support the older WPA4220 V1.0 units, but you can configure the wireless settings via the web-brouser...

 

First connect the WPA to the internet via the tpPLC untiltiy, then connect your laptop to the WPA wirelessly using the default SSID & password as shown bellow. Then the http://tplinkplclogin.net worked for me :-)

 

 

I hope this works for you

Recommended Solution
  2  
  2  
#7
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2021-12-29 16:18:29
Hi, I tried this originally without success. Eventually I found another answer to the missing wireless in the tpPLC utility which worked... Basically, you have to use the browser route... http://tplinkplclogin.net Thanks for the suggestion - it's appreciated :-)
  0  
  0  
#8
Options
Re:AV500 - tpPLC utility doesn't show wireless settings
2021-12-31 11:41:50

Hello @BairdCNC 

Thank you for sharing the solution here, glad to you were able to change the WiFi settings of WPA4220 V1 by login to Web page using http://tplinkplclogin.net

I marked as the solution so it could help more customers. Thank you.

  0  
  0  
#9
Options

Information

Helpful: 1

Views: 1520

Replies: 7

Related Articles