Questionable "Deco M9 Plus" Speed Tests

Questionable "Deco M9 Plus" Speed Tests
Questionable "Deco M9 Plus" Speed Tests
2019-01-20 17:21:44 - last edited 2019-01-20 17:32:16

Ok, so I have hooked up my new pair of Deco M9 Plus' in router mode.

I attached to my Arris TG862 - and disabled the Arris Wireless Network.

I have 100mbps service through NewWave cable.

 

The Deco M9's hooked up easily and I have one in the half-basement (tri-level house) with the Cable Modem and the other about 35 feet away - through 1 wall.  I get full bar coverage throughout my entire 2500 sqft home - perfect!

 

The Deco App tests the "Internet Speed" - the speed from the cable modem to the Deco units - it consistently reports 110 - 115 - perfect!

I consistently get "Ookla Speedtest" results of 25Mpbs download (one-fourth what it should be) - and 4-5 Mbps uploade (this is correct).

8 Devices connected

  • 2 Android Phones
  • 1 Windows 10 Laptop
  • 1 Cannon Printer
  • 1 Samsung TV
  • 1 Dishnetwork Hopper
  • 1 Chromecast
  • 1 Amazon Dot

 

Current Testing:

Deco App - 112.9Mbps Down - 4.0Mbps Up - Perfect!

Samsung Android Phone "Network Speed" (at the driver level) - 195Mbps  (Why is this so low?)

Dell Windows 10 Laptop "Network Speed" (at the driver level) 5gh channel 48 - 325Mbps (Shouldn't this be up to 433?)

No other device doing much of anything...

 

All of that seems OK - now lets go to Speedtest.net and Google and measure actual throughput....

Samsung Android Phone -

  • Google - 25.2 Down????  2.99 Up 
  • Speedtest app - 47.7Mbps Down ??  3.39 Up

Dell Windows 10 Laptop

  • Google - 23.2Mbps Down
  • Speedtest.net - 32Mbps - without moving the laptop...

 

Why is Google Speedtest consistently slower - and why are both speedtests under 100Mbps - without any activity from the other devices?

I really love the coverage that I have in my home now - but I want to understand the speed degradation???

 

0
0
#1
Options
2 Replies
Re:Questionable "Deco M9 Plus" Speed Tests
2019-01-20 17:55:46
BTW - I have tried to turn off any Quality of Service (QoS) settings - and turned off the Anti-Virus - and it made no difference...
0
0
#2
Options
Re:Questionable "Deco M9 Plus" Speed Tests
2019-01-22 20:39:52

@GoSycamores With respect to your wireless devices that are utilizng the Mesh network are you seeing general slowdowns which caused you to test the speeds?

 

In reference to the link speed or network speed, the exact number will vary when connected, but it should not be a value that is very low such as 30 mbps.

 

When doing the Deco speed tests it is ran from the Deco device connected to the modem, when testing from a client device jumping through the mesh network it may give a inconsistant results.

 

If you were to connect a laptop or computer to the second LAN port on the main Deco unit what speeds do you get?

0
0
#3
Options